Reportage
Genom sin konstutställning i Brinkhall markerar Helena Hartman sitt livs största brytningsskede – nu spenderar hon ett år i konstens och matematikens värld
För många kan ett brytningsskede i livet innebära ångest, oro och nedstämdhet. Men Helena Hartman ser på framtidens ovisshet med strålande ögon. Det är aldrig för sent att ge sig in i något nytt.
Efter över 20 år på Nagu har konstnären och bildkonstläraren Helena Hartman bestämt sig för att flytta tillbaka till Helsingfors - hemstaden hon år 1995 lämnade för sitt livs största resa.
Hon firar avslutet, eller det tillfälliga avbrottet - ingen vet ännu säkert, på livet i Pargas med att visa upp sina senaste konstverk i Brinkhall herrgård.
-- Sommarutställningen är symbolisk inte bara för att den markerar början på en ny period i mitt liv, utan även för att den så väl beskriver vad jag kommer att syssla med det kommande året, berättar Hartman.
Konst och matematik
Det kommande året kommer Hartman att spendera med att engagera sig i sina två stora intressen: konst och matematik.
-- Det låter kanske som en märkvärdig kombination, men förhållandet mellan de två är i själva verket närmare än man kan trosäger Hartman skrattande.
Dessutom är Hartman inte känd för att hålla sig till de ordinära vägarna och kombinationerna i livet.
Hon är inte bara bildkonstlärare, utan även före detta företagare och har bland annat drivit hotellet och restaurangen Pizza Bagarstugan på Nagu. Dessutom är hon konstnär, minimalist och vegan.
Resan mot Hartmans nuvarande livsstil inleddes för ungefär 6 år sen, då barnen introducerade henne för hållbarhet och veganism.
I dag handlar hon alla sina kläder på loppisar, äter veganskt och äger inte mer än vad hon verkligen behöver.
-- Det är otroligt skönt att bli fri från allt köpande, säger Hartman och hänvisar till den minimalistiska livsstil hon strävar efter att leva.
Genom den minimalistiska livsstilen har Hartman fått ett allt klarare grepp om vad hon värderar som mest i sitt liv.
-- Saker har sist och slutligen en sån himla liten betydelse. Det som verkligen betyder något för mig är mina nära och kära, att få måla och att hjälpa folk.
Lärare utan gränser
Att hjälpa människor är bland det viktigaste i Hartmans liv. Hon har deltagit i en resa till Eritrea i Östafrika genom nätverket Lärare utan gränser, där hon fick uppleva hur ett verkligt meningsfullt arbete känns.
Resan till Eritrea var även upplysande för Hartmans resa mot en hållbar livsstil.
-- Jag var en relativt nybliven vegan vid den tiden, och packade i panik med mig mat så att jag inte skulle vara tvungen att svälta under resan. Men då jag kom dit märkte jag att jag hade stressat helt i onödan -- befolkningen där åt redan från första början huvudsakligen veganskt.
Då förstod Hartman hur lättillgänglig en vegansk kost är, och att den finska matkulturen inte på långa vägar representerar hur man äter på andra håll i världen.
Resan gav även ett större djup i hennes vilja att leva hållbart. Nu hade hon träffat några av dem som drabbas som hårdast av klimatförändringen, och bestämde sig för att göra allt hon kan för att inte påskynda processen ytterligare.
Drömmen om frihet
Hand i hand med den hållbara och minimalistiska livsstilen går Hartmans stora önskan att få vara fri.
-- Nu då jag äntligen fått huset i Pargas sålt vill jag bara vara fri. Det senaste året har jag bott lite här och där, hos olika vänner och bekanta.
Drömmen är att snart, om några år kanske, skaffa ett mobilt hem.
-- Jag har länge drömt om att bo i ett rullande hus, eller kanske en båt, förklarar Hartman.
Hennes framtidsdrömmar är ännu oklara: antingen återvänder hon till jobbet på Sarlinska skolan i Pargas eller så ger hon sig fullt ut i livet som konstnär.
Hon har också försiktiga drömmar om att en dag kanske bedriva praktisk forskning inom konstens värld.
-- Jag litar på min framtid och lever efter min mammas ord: “Man kan om man vill, bara man tror på sig själv”.
Men först bär det av till Helsingfors, som trots uppbrottet på 25 år alltid har känts som ett hem.
-- Trots att vi bodde på Nagu i 20 år kändes det aldrig som om vi blev några riktiga Nagubor. Jag tror att hela vår familj alltid betraktades som “Hesabor”, även våra barn fastän de är både födda och uppvuxna på Nagu, berättar Hartman.
Varför bar det då av till Nagu på 90-talet?
-- Jag har alltid velat bo vid havet, och med en lärarlön går det bara att drömma om i Helsingforsregionen. Dessutom hade mina föräldrar nyss köpt ett sommarställe på ön, så kopplingen dit fanns redan.
Än idag är flytten till Nagu en av de mest minnesvärda upplevelserna i Hartmans liv.
-- Förutom då mina barn föddes såklart, men det känns så klyschigt att säga det, skrattar Hartman.
Konstutställningen Livets labyrint
Konstutställningen i Brinkhall herrgård är färggrann och ljus, med av matematiken inspirerade spiraler och vågor. Utställningens namn, Livets labyrint, symboliserar spiralernas kurvor och livets oförutsägbara resa.
Hartman beskriver namnet så här:
“Är det livets mening att vi, liksom i en labyrint, konstant vandrar framåt, inåt, för att hitta kärnan i livet eller är det tvärtom, att vi är i mitten och söker oss utåt mot större vidder?”
Förutom från matematiken hämtar Hartman även mycket inspiration från färger, ljus och former hon ser med det egna ögat i det vardagliga livet.
-- Även då jag målar expressionistiskt fascineras och inspireras jag alltid av verkligheten.