Förflytta dig till innehållet

Korpo Sea Jazz ändrar inte på ett vinnande koncept – ”Besökarna uppskattar att de vet när och var allting händer”

Juha Kurri
Intressanta musiker och jamsessioner utlovas under Korpo Sea Jazz, den 25–27 juli.

Korpo Sea Jazz kör enligt gammalt beprövat koncept den 25–27 juli. Bosse Mellberg, ordförande för föreningen Korpo Jazz, säger att det inte är mycket i upplägget som är nytt, förutom de artister som uppträder.

– Vi har haft konserter på samma tid och plats i många år, och vi har märkt att besökarna uppskattar att de vet när och var allting händer.

Jacob Hjortman
Jazzfestivalen ordnas enligt samma struktur som tidigare, Bosse Mellberg säger att det är bra att besökarna vet var allting händer.

Att hålla samma program och struktur på festivalen blir också viktigt eftersom att festivalen inte ordnas på ett sammanhängande område, utan konserterna ordnas på flera olika ställen i skärgården.

Prominent konstnärlig ledare

Det som dock är nytt är att torsdagen har fått en konsert, det är Miksu, Mikko & Severi Trio som ger en konsert i Korpo gård på kvällen.

– Därför är också den inledande jamsessionen lite senare och börjar klockan 20.

Årets konstnärliga ledare är basisten Joonas Tuuri. Mellberg är nöjd över att de fått med Tuuri.

– Han är en mycket skicklig bassist som är efterfrågad i många sammanhang.

Bland musikerna som deltar finns prominenta namn inom jazzmusiken, så som Maja Mannila, Olli Soikkeli och Marian Petrescu. Under lördagen kan man gratis lyssna på Portside Jazz, ett koncept där musikerna som kommer till Korpo paras ihop i nya konstellationer och jammar tillsammans.

– Vi har gjort det här i tolv år. Det är roligt att se hur musikerna kommunicerar i nya grupper. Duktiga jazzmusiker behöver bara komma överens om låt, tonart och tempo och kan sedan improvisera tillsammans.

Från organisationens sida försöker man se till att musikerna som kommer kan uppträda i flera olika konserter och grupper.

– Det blir lättare att få ihop det då, när musikerna inte behöver resa ut till Korpo endast för en konsert.

På fredagen ordnas en busstransport mellan Åbo och Korpo tur-retur. Med den kan besökare ta sig till och från festivalen för ett dagsprogram med tre konserter.

Festivalen ordas i samarbete med Archipelago Sea Jazz, en samarbetsorganisation mellan fyra festivaler i Åbo, Åboland och Åland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter