"Fantastiskt!" – glada miner då kårkaféet kunde öppna i ASA-huset igen

Annina Suominen
män
Teddy Backman, Fredric Sigfrids, Felix Wuorio och Arthur Geust som studerar ekonomi i ASA-huset gläds över att lunchen har återvänt.
Publicerad:

På måndagen slog Kårkafé ASA upp dörrarna igen. På grund av personalbrist på kocksidan kunde studeranderestaurangen inte öppna i ASA-huset i höstas (ÅU 3.9).

Men nu är personalbristen fixad och tre personer är anställda.

– Vi jobbade hårt för att få ihop ett team, säger Mick Stadthagen som är restaurangchef för kårkaféerna i ASA-huset och Arken.

Annina Suominen
en man
Mick Stadthagen är restaurangchef för kårkaféerna i ASA-huset och Arken.

Efter att Gadolinia stängde för rivning har Kåren, Arken och Aurum serverat studerandelunch, Aurum ända till klockan 18 på måndagar till torsdagar.

Det finns efterfrågan på ett café med lunch i ASA-huset. Vid elvatiden, då lunchen börjar serveras, är det ännu ganska lugnt men efter halv tolv anländer allt fler hungriga studerande och universitetspersonal.

Idag står kycklinglår med currysås och palak paneer med tofu på menyn.

– Precis som på våra andra restauranger finns det alltid varm mat och ett veganskt alternativ. Från och med imorgon har vi också panini, säger Stadthagen.

Caféet är öppet mellan 10 och 14 och det går också att köpa till exempel semlor och kex redan från klockan 10.

hus och löv
Nu kan de som studerar eller jobbar i ASA-huset äta i "eget hus" igen.

Teddy Backman, Fredric Sigfrids, Felix Wuorio och Arthur Geust som studerar ekonomi i ASA-huset gläds över att lunchen har återvänt.

De äter kycklinglår, förutom Geust som äter palak paneer med tofu. Alla studerar för femte året i rad förutom Backman som är andraårsstuderande.

– Det är skönt att restaurangen öppnat igen för det är köer i de andra restaurangerna, säger Backman och får medhåll av Wuorio.

– Jag skulle vilja tillägga att det är fantastiskt, säger Sigfrids om att restaurangen är öppen igen.

– Det är trevligt att det finns en restaurang i vårt eget hus, säger Geust.

Vardagen underlättas av att de kan äta studerandelunch, konstaterar de. Då behöver man inte laga mat själv hemma.

En del av kurserna som de går erbjuds som hybridundervisning, men i övrigt sker all undervisning på plats efter coronapandemins distansdagar.

Annina Suominen
kvinna
Wilma Franck och Sofia Sundell (ej på bild) äter gärna studerandelunch. De väljer studentkafé för dagen enligt var den godaste maten finns. Eftersom de studerar första året har de inte hunnit "sakna" ASA-husets restaurang men de såg i sociala medier att den öppnade på måndagen.

I ett hörn av restaurangen sitter Sofia Lundell och Wilma Franck. De har inlett sina studier i genusvetenskap i höst och besöker studentrestaurangerna flitigt.

De väljer studentrestaurang utgående från vilken mat som är godast och varierar mellan kårkaféerna.

Eftersom de är förstaårsstuderande har de inte hunnit sakna en restaurang i ASA-huset. Men de säger att det verkar vara lite lugnare här än i de andra restaurangerna.

Idag äter de palak paneer med tofu.

– Det är bra att det finns ett salladsbord med morotssallad, säger Lundell.

– Förutom för mig som är allergisk, säger Franck.

De stora vattenmelonbitarna gillar de båda.

Annina Suominen
folk och mat
Efter halv tolv anlände allt fler hungriga studerande och universitetspersonal.

I höstas höjdes priserna på studentluncherna på grund av inflationen och högre råvarupriser (ÅU 25.8). Lunchpriserna är indelade i olika kategorier – som jämförelse kan man notera att en "normal lunch" tidigare kostade 2,70 euro och nu 3,20.

– Det ser dyrare ut då priset börjar med en trea. Men det är bara 50 cent mer. Priset påverkar inte mig så mycket. 3,20 känns billigt och man kan ju fylla hela tallriken med mat, säger Wilma Franck.

– Det är inte roligt att priserna höjs men 3,20 är ännu billigt, säger Teddy Backman.

– Hellre får de höja priset än att kvaliteten blir sämre, säger Arthur Geust.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar?Första månaden bara1,00 €! Klicka här.

Reporter
Publicerad: