Nästa vecka måste tiotusentals bilar välja en annan rutt – "Ha tålamod och planera i förväg"

Mapcreator/ÅU
Karta.
Bilister från Resohållet och bilister på väg ut från centrum uppmanas använda Allégatan och Aningaisgatan i centrum av Åbo.
Publicerad:

Nästa vecka blir trafikstockningarna i centrum exceptionellt svåra, meddelar Åbo trafikcenter. Det beror på att en del av Helsingforsgatan stängs för all trafik då Nummis underfartsbro rivs.

– Jag hoppas att folk planerar sin rutt i förväg och att de reserverar mer tid för att ta sig till skolan eller jobbet. Det kan krävas lite tålamod, säger stadens trafikplaneringschef Maija Norava.

Det är vägavsnittet mellan Kyrkvärdsvägen och Assistentgatan som drabbas under fyra dygn mellan den 30 maj och 2 juni. Norava berättar att det för några år sedan mättes att kring 35 000 bilar dagligen kör på Helsingforsgatan.

– Det är fråga om ett väldigt stort antal bilar som kommer att söka sig till andra rutter. Trafikstörningarna påverkar många, men att stänga gatan under några dagars tid är det bästa sättet att få byggarbetet att framskrida snabbt, påpekar Norava.

Norava kan inte förutspå var i centrum situationen kommer vara som värst.

– De vägar som också vanligtvis är livligt trafikerade, som Aningaisgatan, blir troligtvis särskilt stockade, säger hon.

Trafikstockningarna kommer vara värst vid vanlig rusningstid på morgonen och eftermiddagen. Också kollektivtrafiken kan påverkas.

Norava hoppas att bilisterna håller sig till större gator som Åbo ringväg och att de undviker vägarna nära Nummis underfartsbro.

Åbo stad informerar folk om alternativa rutter både på förhand och med informationstavlor vid vägen. Också cyklister och fotgängare omdirigeras till alternativa rutter.

Mapcreator/ÅU
Karta.
Bilister som kommer från Helsingforshållet och är på väg mot centrum uppmanas ta av vid avtaget till Kurkela och använda sig av väg 110 in till Åbo centrum.
Mapcreator/ÅU
Karta.
Bilister som kommer från Helsingforshållet men befinner sig närmare det avstängda vägavsnittet uppmanas använda Kalevarampen eller Tavastrampen. Med rött den del av vägen som är avstängd, med lila alternativa rutter.
Publicerad: