Till familjekaféet i Nagu kan man komma som man är
Varje måndag, och ibland också på torsdagar, träffas mammor, pappor och barn i kommunalgården för att umgås och utbyta erfarenheter.
– För mig är det jätteviktigt att få träffa andra föräldrar, säger Camilla Aalto-Sipilä, som i år håller i trådarna för Folkhälsans familjekafé i kommunalstugan i Nagu.
Aalto-Sipilä har dukat upp kaffe, te och morgonmål i köket för de föräldrar och barn som dyker upp denna snöiga måndag. Själv har hon med sig fem månader gamla Tricia. Kommunalstugan är öppen för familjer varje måndag från halv tio till halv tolv. På torsdagar träffas man mera spontant.
– Under åren med coronan var det sociala umänget så begränsat. Jag tror att de flesta som kommer hit bara vill umgås, och vissa också äta lite frukost eftersom de kanske inte hunnit med det på morgonen, säger Aalto-Sipilä.
Klockan 10 är redan fem mammor på plats med sina barn, men också pappor och hela familjer deltar i träffarna ibland. I år har det fötts åtminstone tio barn i Nagu och av dem är sex på plats i dag. Som mest har det varit tio familjer på träffarna.
Låg tröskel
Den yngsta Nagubon för tillfället heter Minya Donner och är sex veckor gammal, och hon börjar dagen med att sova en stund i babyskyddet medan mamma Cassandra Granqvist pratar med bland annat Wilma Sjöblom som är på plats med Lucas, också sex veckor gammal. Janina Enqvist har med sig två månader gamla Alva och Aston, två år.
– Här är tröskeln låg för att fråga andra om råd. Vi talar om allt möjligt som till exempel barnens sömn och mat, säger Sjöblom.
De närvarande berättar att man kan komma till träffen både trött och på dåligt humör, ja till och med i pyjamas om man vill, och prata om allt från föräldraledigheter till bilar. Samtalsämnena kretsar av naturliga skäl ofta kring det som ligger barnfamiljerna nära. Flera av de som är på plats idag har sina rötter på andra orter, och familjekaféet är för många ett sätt att lufta sina tankar och få nya vänner.
– Det ger en trygghet att bo på en plats där alla känner alla, här behöver man inte vara rädd för att något ska hända ens barn, säger Enqvist som själv ursprungligen är från Pargas.
Öppet för alla
Ronja Bredenberg, som har med sig åtta månader gamla Molly, har före hon fick barn bott i både Åbo och Vasa.
– För mig var det aldrig självklart att komma tillbaka, men nu då jag återvänt är det tryggt att ens eget barn växer upp där man själv vuxit upp, säger Bredenberg.
Hon säger också att man kan tala om allt på träffarna, men att många som har små barn kan vara lättrörda. Då gäller det att respektera det och vara försiktig i det man säger eftersom alla har sina utmaningar, till exempel då det gäller amning.
– Själv har jag aldrig gått hem härifrån med en dålig känsla, inflikar Granqvist.
Enligt Aalto-Sipilä är Folkhälsans familjekafé öppet för alla mammor och pappor, med eller utan barn, men också far- och morföräldrar med barnbarn är välkomna om de vill. Folkhälsan kan också ordna program med någon utomstående på träffarna, men hittills har ingen framfört sådana önskemål. De flesta tycker att det räcker att få träffas, dricka kaffe och prata.
– Men nästa vecka lyxar vi till det och bjuder på glögg och pepparkakor, lovar Aalto-Sipilä.