Överregleringen måste upphöra – "det är verkligen värt att rösta i årets viktigaste val"

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Europaparlamentet. Europaparlamentet uppfattas olika av olika människor: som en plats för politiskt slutavfall, en kärleksbåt för andra, och för en del är det lagstiftningens epicentrum. 80/20-regeln tycks råda, där 20 procent av ledamöterna gör 80 procent av arbetet.

Men de som utövar makt gör det med kraft, ofta utan ansvarsutkrävande. Inom EU:s tredelade maktstruktur ingår två organ utan direkt ansvar inför väljarna. Detta tynger EU-politiken, särskilt med lågt valdeltagande och bristande övervakning.

Det är bara rådet, dvs. medlemsstaternas ministrar, som när de åtar sig att lagstifta också måste fundera seriöst på hur de uppsatta målen ska uppnås. Parlamentet kan glatt slänga ur sig hur många omöjligheter som helst utan någon begränsning av ansvaret.

Under de senaste åren har situationen förvärrats. I Bryssels korridorer säger man nu rakt ut att kommissionen har blivit galen, att dess verksamhet präglas av överreglering och politisering.

Det klagas också på att kommissionen själv bryter mot EU:s grundläggande principer. Överreglering skapar lagstiftning i flera lager som inte är förenlig med helheten och skapar administrativa bördor.

Den fanatiska lagstiftningstsunamin föranleddes av valet 2019, som då kallades klimatvalet. Resultatet blev den överdrivna Green Deal. Ingen hade modet att säga att det inte var realistiskt, inte ens i teorin.

Inom politiken råder det tydligen brist på expertis på arbetsledarenivå med ansvar för vardagliga beräkningar och logistik. Någon borde tala om för politikerna att omställningen inte är möjlig med den här tidtabellen, till exempel övergången till elbilar.

Nu är 2035 precis runt hörnet, men vad många inte inser är att vi håller på att få slut på metaller, material, planerare och arbetare i Europa.

Men det finns en ljus sida: för mycket är för mycket. Nu har alla sett, och de flesta har förstått, att panik bara leder till kaos. Vi kan förvänta oss en parering, en återgång till sunt förnuft och en avveckling av överreglerandet. Det är verkligen värt att rösta i årets viktigaste val.

Eija-Riitta Korhola Kristdemokraterna, kandidat i EU-valet

Publicerad: