I juni väljer vi Europas framtida väg
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Politik. Europavalet i juni är ett av de viktigaste i unionens historia. Valet är ett vägval gällande vilken riktning politiken i Europa kommer att ta under de kommande åren.
För tillfället förutspås extrem- och ytterhögern göra ett bra val. Det kan leda till en situation där den traditionella högern allierar sig med ytterhögern, istället för ett bredare politiskt samarbete över det politiska fältet.
Vi har redan fått en försmak av denna typ av oheliga allians i Finland. Orpos regering har genomfört en historisk attack mot fackföreningsrörelsen och de finländska arbetstagarnas arbetsvillkor. Regeringen har även drivit en ekonomisk politik som slår extremt hårt mot låginkomsttagare och fattiga barnfamiljer.
Regeringen har även gjort en helomvändning ifråga om klimat- och miljöpolitiken. En tredjedel av resurserna för naturskyddet har försvunnit och Finland är inte längre på väg att uppnå de klimatmål vi har fastställt.
Förutom detta har regeringen även presenterat en lång rad häftiga åtstramningar av migrationspolitiken, bland annat ett förslag om att göra det omöjligt för personer som sökt asyl men fått avslag att stanna i Finland fast de fått jobb här och har lärt sig språket.
Petteri Orpo fick under hösten ett kallt mottagande i Europaparlamentet. En dansk ledamot sa i sitt anförande att han normalt skulle hälsa en nordisk statsminister med glädje och stolthet, men att han den här gången var besviken, ledsen och uppriktigt sagt arg över att hälsa en nordisk statsminister som står bakom en så hård attack mot de sociala rättigheterna.
Orpo hyllades i stället av de högerextrema grupperna i parlamentet, som är förtjusta över den finska regeringens planer på att helt avbryta mottagandet av asylansökningar vid den östra gränsen, vilket strider mot folkrätten och EU-rätten. Finland, som brukat vara en företrädare för nordiska värderingar, ansvar och liberalism, är på väg att ansluta sig till ett tvivelaktigt sällskap.
Om den traditionella högern allierar sig med ytterhögern i EU är risken att vi snart ser en liknande utveckling på europeisk nivå. Vi ser redan tecken på detta i det europeiska politiska klimatet. Den största gruppen i parlamentet, center-högergruppen EPP, har beskrivit nästa valperiod som att den kommer att innebära "mer försvar, mindre klimat".
När det gäller t.ex. restaureringsförordningen och direktivet om företagens sociala ansvar har vi redan sett hur den etablerade högern har börjat backa och anamma ytterhögerns ståndpunkter, särskilt i frågor som rör miljö, biologisk mångfald och företagens ansvar.
Den nuvarande situationen i Finland och den senaste tidens utveckling på europeisk nivå visar varför valet till Europaparlamentet i juni är så viktigt – Europa står vid ett vägskäl. Vi har absolut inte råd att pausa eller backa vad gäller miljö- och klimatarbetet. EU tävlar mot USA om nya klimatvänliga arbetsplatser, och världen fortsätter att slå värmerekord månad efter månad.
Vad vi behöver nu är en politik som stärker de europeiska medborgarnas sociala rättigheter och framtidtro: hälsa och välbefinnande, jämlikhet och bildning – inte en politik som ökar ojämlikheten och duckar inför de stora framtidsfrågorna.
Vi behöver en beslutsam ekologisk återuppbyggnad, uppbackad av ansvarsfull reglering och tillräckliga investeringar i en rättvis grön omställning - inte passivitet och tillbakablickande.
I juni kommer vi att besluta om inget mindre än Europas framtid.
Li Andersson
Riksdagsledamot och partiordförande,
Vänsterförbundet