Genmäle till artikel i ÅU

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

ÅU-artikeln som berör mig (ÅU, 28.5) presenterar inga som helst fakta eller bevis om att jag har spridit desinformation om ukrainare eller ”ryssfobi”. Hela historien är enbart baserad på hörsägen. Däremot är artikeln i sig full av desinformation, grundlösa anklagelser och insinuationer och är på så sätt klart emot god journalistisk sed.

Samfundet Finland-Ryssland är enligt sina egna regler ett vänskapssällskap mellan staterna, men avdelningen i Åbo har i stadens förvaltning förvandlats till ett sällskap för rysktalande invandrare, till vilket staden delar ut mycket bistånd.

Som representant för de ryskspråkiga invånarna i Åbo har jag försökt se till att ryskspråkiga får stöd för sin verksamhet i enlighet med sin andel av befolkningen. Jag har kritiserat det faktum att ukrainare sitter i ledningen för Samfundet Finland-Ryssland, OM det en gång är menat att vara en organisation för rysktalande invandrare. Föreningen drivs av en inre cirkel som inte önskar ha en öppen diskussion om hur föreningen fungerar. Jag och 45 andra medlemmar i föreningen klagade på föreningens verksamhet. Jag har både ryska och ukrainska vänner, så meningsskiljaktigheterna handlar inte om nationaliteter eller språk, utan om politiska frågor och tillvägagångssätt.

Angående min bygglovstvist med min granne har jag ett omfattande expertutlåtande från professor emeritus Jarno Tepora, Finlands bästa expert i fastighetsrätt, att jag har rätt. Man borde bara få Åbo stad och det finska rättsväsendet att tro på det. Det ärendet har inte heller något att göra med min kompetens till politiska förtroendeuppdrag.