Cykelturism kan bli Egentliga Finlands dragplåster

Antti Yrjönen
Man i mörk kavaj och vit kragskjorta tittar snett framåt
Timo Furuholm (VF).
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Cykelturism är inte längre ett marginellt fenomen eller bara ett fritidsintresse för de mest äventyrliga ryggsäcksresenärerna.

Det är en starkt växande turismtrend som medför betydande ekonomiska, miljömässiga och hälsorelaterade fördelar.

I Europa uppskattas cykelturismens årliga ekonomiska inverkan vara över 44 miljarder euro. Särskilt i Tyskland, Frankrike och Danmark – länder där man har satsat strategiskt på cykelturism – genererar den tillväxt, arbetstillfällen och välmående för miljarder.

I Finland har vi alla förutsättningar för attraktiv cykelturism: tillförlitlig infrastruktur, ren natur, smidiga trafikförbindelser, lämpligt klimat och trygga förhållanden.

Ändå finns det fortfarande en enorm outnyttjad potential. Ett exempel är Skärgårdens ringväg i Egentliga Finland – en unik rutt vars potential hittills inte tagits till vara fullt ut.

Skärgårdens ringväg erbjuder något som få europeiska cykelrutter kan överträffa: doften av havsvind, idylliska byar, släta klippor, färjepassager och natursköna broar – allt i ett kompakt paket som kan cyklas på några dagar eller avnjutas i lugn takt över en vecka.

Cykelturism är i allra högsta grad en fråga om regionalpolitik.

För att förbättra upplevelsen krävs dock mer satsningar: tydligare ruttmarkeringar, säkra cykelvägar, rastplatser och cykelvänliga tjänster som logi, serviceställen och lokala restauranger.

Cykelturism är i allra högsta grad en fråga om regionalpolitik.

Rutterna går genom skärgården och landsbygden och ger livskraft och inkomster till små byar och företag.

Varje turist som stannar för en glass eller övernattar på ett litet gästgiveri lämnar pengar i området och stärker den hållbara ekonomin. I Finland finns redan över 600 företag märkta med Welcome Cyclist – varför inte tusentals i framtiden?

Cykelturism är också en klimatåtgärd, en del av folkhälsopolitiken och ett sätt att bidra till FN:s mål för hållbar utveckling.

Det finns enbart goda skäl att göra Finland, och i synnerhet Egentliga Finland, till en toppdestination för europeisk cykelturism.

Det är därför motsägelsefullt att regeringen, samtidigt som den talar om att främja motion, hållbar mobilitet och ekonomisk tillväxt, skär ner finansieringen för gång- och cykelinvesteringar till en ohållbar nivå. Det här är kortsiktig och ohållbar politik.

Att satsa på cykling och den turism den genererar är inte en kostnad – det är en investering i framtiden.

Därför lämnade jag förra månaden in ett initiativ till regeringen med flera förslag för att främja cykelturismen.

Rutterna som Skärgårdens ringväg bör prioriteras i utvecklingsarbetet.

Vi behöver underhåll, marknadsföring och utveckling av tjänster längs lederna. Samarbete mellan olika aktörer och strategiska investeringar är avgörande steg för att lyfta fram cykelturismen både nationellt och internationellt.

Samtidigt behövs forskning och uppföljning av effekterna – vi måste veta åt vilket håll vi trampar och varför. Lokal vilja och stark intressebevakning är nyckeln till att de växande fördelarna med cykelturismen kommer hela landskapet till godo.

Skärgårdens ringväg är mer än en vacker cykelled. Den är ett exempel på den typ av turism vi borde utveckla i Finland: lokal, hållbar och upplevelserik.

Nu är det dags att växla upp – och trampa målmedvetet mot en hållbar framtid, längs ringvägen.

Här kan du läsa fler kolumner av Timo Furuholm.

Riksdagsledamot, Vänsterförbundet
Publicerad: