Animalisk och vegetarisk föda
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Pargas naturskyddsförening genom Jenni Lehto påstår att vegetarisk föda skulle minska utsläppen i jämförelse med animalisk (ÅU 10.4).
Det påståendet får nog tas med en stor nypa salt.
Om vi istället för djurprotein går in för växtprotein måste odlingsarealerna ökas markant, eftersom växtproteinet inte är lika effektivt (per enhet).
Den tilläggsmarken måste då tas från skogar.
Hur går det då med de av Naturskyddsföreningen omhuldade skogarna?
Vilken koldioxideffekt har nyröjning av odlingsmark?
Varifrån ska gödseln tas om både fossilt producerat och djurproducerat gödsel förbjuds?
I tillägg till kossornas kulturlandskaps bevarande arbete vill jag betona vilken fantastisk "anläggning" kon är – den konsumerar cellulosa och kolhydrater (gräs/hö) och producerar protein och fett!
I övrigt hänvisar jag till Kurt Ekströms balanserade och mycket kloka insändare "Maktutövning i miljöfrågor" (ÅU 26.03.2025).
Det är lätt att omfatta Kurt Ekströms synpunkter till 100 procent!