Du är viktig – en väljares tankar inför kommunalvalet

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det finns stunder i livet som ger möjlighet att påverka framtiden för din närmiljö. Kommunalvalet är ett sådant tillfälle.

Men det handlar inte bara om politik.

Det handlar om människor. Om dig och mig, våra barn, våra äldre, våra grannar, vänner, farbrorn som kör förbi på sin moped och tjejen i butikskassan.

Om framtiden i byarna, skärgården, skolan ett stenkast ifrån, vägen du kör varje dag, jobbet, vardagsliv och högtider, vårt välbefinnande och stöd som finns då det behövs.

Det handlar inte bara om vykortsvackra landskap eller sommaridyll – även om det är något vi här på Kimitoön kan njuta av och vara riktigt stolta över.

Det handlar om människor, om oss som bor här året runt.

Det handlar om att kunna marknadsföra fördelen med dagvård där man inte köar flera år för en plats samt en unik chans att utveckla och profilera vår ö som en plats där vi skrotar språkfördomar, ger barn och unga möjlighet till en gratis och naturlig inlärningsmiljö för olika språk genom lek, språkbad, gemensamma ämnen, rastaktiviteter och fritidsintressen.

Det handlar om vårt ansvar för ungas välmående tillika vi skapar en förtroendefull kontakt och framtidstro tillsammans och där vi har all möjlighet att erbjuda kvalitativ undervisning i små enheter i samarbete med de andra skolorna, om viljan finns och försökskulturen får blomstra.

Det handlar även om fördelen med att inte behöva sitta i storstadens bilköer, om utvecklande av arbetsmöjligheter som lockar både unga, barnfamiljer och övriga inflyttare.

Men ifall skolorna, jobben och servicen försvinner, då försvinner också möjligheten att stanna kvar.

Det handlar om distansarbete, nyföretagsamhet och stöd för nuvarande företag att våga/kunna anställa, om säsongsarbeten, heltids- och deltidsjobb, generationsskiften, utbildning och praktikplaster, något man redan nu satsar mycket på i kommunen.

Samt om ett stort utbud av fritidsaktiviteter som vi idag är väldigt stolta över.

Men ifall skolorna, jobben och servicen försvinner, då försvinner också möjligheten att stanna kvar.

Eller att våga flytta hit. Då försvinner förutsättningarna för att serva äldre eller erbjuda invånarna, deltidsbosatta eller besökare det väsentliga och allt av mervärde. Men det behöver inte bli så eller hur?

Skärgården kan blomstra – om den får rätt stöd, om vi väljer kandidater som vill satsa, lyssna på invånarna och inte enbart köra sitt eget race, skära ner eller centrera.

Att förvränga budskap, svänga på orden och skapa osäkerhet underminerar enligt mig inte bara förtroendet för enskilda kandidater – det skadar demokratin.

Vi behöver politiker som vågar vara ärliga.

Vi behöver politiker som inte gömmer sig bakom tomma fraser eller undanflykter, utan säger vad de menar och står fast vid sina löften, även efter att röstsedlarna är räknade.

Att förvränga budskap, svänga på orden och skapa osäkerhet underminerar enligt mig inte bara förtroendet för enskilda kandidater – det skadar demokratin.

Vi behöver politiker med innovativa lösningar, med en stark tro på framtiden, vilja och förmåga att vända trender och prognoser mot det bättre, politiker som tar andra invalda och deras åsikter i beaktande, som kan kompromissa och föra en tydlig och transparent dialog med invånarna, både i solsken och regn.

Jag vet, ett uppdrag för supermän och -kvinnor, men dem finns det flera av på ön vill jag påstå.

Samtidigt ser vi hur vår regering sparar på det allra viktigaste: på vård, på utbildning, på omsorg, genom att systematiskt montera ner det välfärdssamhälle som generationer före oss byggt upp samt skapar otrygghet och större samhällsklyftor.

Det drabbar oss alla, men särskilt dem som redan har det svårt.

Det här sker inte långt borta i Helsingfors – alla regerings- och riksdagspartier har sina lokala företrädare som antingen motsätter sig eller understöder denna utveckling, därför är det kanske också dags att fundera på vilka beslut man backar upp, även lokalt.

Men visst finns det hopp även om det krävs både mod och tålamod att fortsätta kämpa för det som är viktigt: för lokal livskraft, glesbygden, tvåspråkigheten, att våra barn och unga får den omtanke och det stöd de behöver, att våra skolor får finnas kvar, att våra äldre får leva sina sista år i trygghet, inte i ensamhet.

Personer med stark sakkunskap på gräsrotsnivå, frivilliga, beslutsfattare, tjänstemän – jag lyfter på hatten för varenda en av de eldsjälar som står upp för allt detta, som har framtidstro och vågar ifrågasätta, som jobbar för flexibla och innovativa lösningar.

Det är där samhällen byggs: i vardagen, i mötet mellan människor, i små men viktiga handlingar, men även i besluten som fattas.

Och även om du hittills röstat på ett visst sätt – kanske som din familj alltid gjort, kanske som omgivningen förväntar sig – så har du både rätten och möjligheten att göra ett val som speglar dina värderingar.

Rösta inte av vana – stå upp för det du tycker är rätt.

Det är så vi bygger ett samhälle som håller ihop. Ett samhälle där ingen lämnas utanför och där alla blir hörda.

Henrika Tytärniemi

Förälder, sambo, dotter och syster,

Specialungdomsarbetare,

Dalsbruksbo med vår skärgårdskommun i mitt hjärta

Publicerad: