Service och omsorg borde fortsätta också vid byte av vårdområde

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kontaktades av en äldre man, låt oss kalla honom Matti, med en muskelsjukdom. Matti har fått beviljad närståendevård av sin fru i Västra Nylands välfärdsområde.

Men nu när Matti har flyttat närmare barn och barnbarn från Hangö till Åbo gäller inte Västra Nylands bedömning inom Egentliga Finlands välfärdsområde Varha.

Matti blir nu tvungen att begära en ny bedömning av sitt servicebehov av Varha och sen vänta på beslut och besked om huruvida hans fru kan få fortsätta som närståendevårdare eller inte.

Samma besked ger även Varha.

När man flyttar från ett välfärdsområde till ett annat måste man be om en ny bedömning av servicebehovet och vänta på beslut innan man får en sådan service man tidigare fått i det gamla välfärdsområdet.

Detta på grund av att ”kriterierna” nödvändigtvis inte är desamma i de båda välfärdsområdena.

Servicesedlar kan användas över områdesgränserna om tjänsteleverantören godkänts i båda välfärdsområdena, vilket leder till att tjänsterna betalas av det "gamla" välfärdsområdet tills det "nya" utrett servicebehovet och beviljat tjänsterna.

Men detta gäller inte närståendevård eftersom den inte ges med servicesedel.

Javisst, förutsättningarna kan vara olika, bostäderna i det "gamla" och det "nya" välfärdsområdet kan vara olika vilket kan påverka servicebehovet.

Vi Svenska seniorer anser alltså att servicebehovet som bedöms enligt samma kriterier i landets alla välfärdsområden, kunde vara i kraft och servicen kunde fortsätta tills bedömning och beslut hinner göras i det nya området.

Närståendevårdares rätt till ledighet, två dygn ledig tid per månad, är detsamma men ersättningen kan vara olika.

Men "kriterierna" enligt vilka behovet ska bedömas är likadana över hela landet (bedömningsverktyget RAI). I annat fall finns det ju risk att klientens behov av service skulle bedömas olika trots att målet med reformen är likvärdiga tjänster.

Vi Svenska seniorer anser alltså att servicebehovet som bedöms enligt samma kriterier i landets alla välfärdsområden, kunde vara i kraft och servicen kunde fortsätta tills bedömning och beslut hinner göras i det nya området.

Då skulle inte servicen avbrytas ifall man inte varit så förutseende att man bett om bedömning och beslut innan man flyttar.

Svenska Seniorer i Finland

Kjell Wennström

Ordförande

Kandidat för SFP i kommunal- och välfärdsområdesvalet

Åbo

Pirjo Wadén

Medlem

Publicerad: