Trygghetslarmen är ytterligare en försämring av Varha

Närbild på röda rollatorer och två äldre personers ben i tofflor. I bildens vänstra hörn är en påklistrad vinjett med texten ÅU debatt.
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Och så händer det igen. Man tror inte att det är sant.

Varm närproducerad mat för de äldre på Kimitoön blev kall mat med lång transportsträcka.

Nu ska gps tas bort från trygghetslarmen vilket innebär att när klienten går utanför sitt hem så fungerar inte larmet längre (ÅU 26.2.2025).

Enligt Varha ska äldre kunna bo hemma längre? Att bo hemma längre betyder att man ska försöka hålla sig i form både mentalt och fysiskt. Man ska röra på sig och odla sociala kontakter, med ett trygghetsarmband känner man sig tryggare och vågar kanske ta sig ut på en promenad.

Har Varha räknat på vad den här försämringen kan kosta samhället på sikt? Jag tror inte det.

Varha har drabbats av något som påminner om en form av gammal unken vänsterstyrning, principen om att alla ska ha det lika.

Hörde nyligen att beslutet om att den varma maten i Kimitoön blev kall berodde på att många andra kommuner redan hade gått över till kall mat? Alla ska med andra ord ha det lika dåligt, oavsett kostnaden. Den kalla maten på Kimitoön blev ju två euro dyrare än den tidigare varma maten.

Tack och lov finns det alternativ genom att välja mellan flera lokala matproducenter som kan leverera varm mat till samma kostnad.

Jag har sagt det förut och säger det igen. Vården och omsorgen kan aldrig bli lika för alla. I Finland omfattas två miljoner av företagshälsovård som oftast innebär en snabb och smidig service av en privat vårdgivare.

I Finland bor människor i städer, på landsbygd och i verklig glesbygd. Om servicen ska fungera ens på något acceptabelt sätt måste Varha se till de lokala förhållandena när man gör sina beslutsunderlag.

Ghita Edmark

Kandidat i kommunal-och välfärdsområdesval för SFP

Publicerad: