Staden ger TS-koncernen ny uppmaning att snygga upp på Österbladska tomten – men döma ut vite ”känns inte bra”

Det är redan flera år sedan som Åbo stad uppmanade TS-koncernen, som äger fastigheten, att snygga upp trähusen men inget har hänt. Krogarna som finns i trähusen på Slottsgatan har fått förlängda hyreskontrakt över sommaren.
Publicerad:

Redan för sex år sedan uppmanade Åbo stad ägaren till den omdebatterade Österbladska tomten i centrum av Åbo att snygga upp de gamla trähusens husfasader.

Byggnaderna är över 200 år gamla och utgör tillsammans med bland annat det stenhus som står på Köpmansgatan, mitt emot hotell Hamburger Börs, en unik kulturhistorisk helhet. Trähusen finns på Slottsgatan och Köpmansgatan, mitt emot stadsbiblioteket.

Österbladska tomten ägs av bolaget Oy J. Österblad Ab och huvudägare i bolaget är mediekoncernen TS-yhtymä.

Enligt Åbo stads tillsynschef Andreas Salonen meddelade tomtägaren för sex år sedan att den inte skulle hinna se över husfasaderna inom den tidsfrist som staden gett men att en renovering skulle lyckas inom år 2017.

Några renoveringar har ändå inte synts till vare sig 2017 eller senare och i fjol vintras presenterade TS-yhtymä planskisser för tomten. Fyra alternativ hade gjorts upp och i tre av fyra skulle trähusen i hörnet av Slottsgatan och Köpmansgatan rivas.

Enligt Salonen var det meningen att staden skulle skicka en ny uppmaning till tomtägaren före årsskiftet, men det blev inte av.

Nu är det meningen att uppmaningen, med hot om vite, ska skickas i väg så snart som möjligt.

Också i uppmaningen 2016 hotade staden med vite ifall tomtägaren inte snyggade upp fasaderna. Men trots att tomtägaren inte gjorde något dömdes något vite inte ut.

Varför utdömdes inget vite då det stod klart att tomtägaren inte gjorde något åt fasaderna 2016–2017?

– Orsaken till att vi inte har dömt ut något vite är att alltsammans dragit ut på tiden och det har bytts personal inom bygginspektionen, säger Salonen.

När ÅU ringer upp Salonen säger han först att frågan om vite inte är aktuell nu utan att man vill ge vill ge tomtägaren en ny chans.

– Att nu döma ut vite direkt känns inte bra. Vi vill först ge tomtägaren chans att fixa fasaderna och sedan ifall de inte gör det så har nämnden möjlighet att döma ut ett vite.

En stund senare meddelar Salonen ändå att byggnadstillsynen kommer att uträtta en syn på tomten, och att man efter det fattar beslut om nästa steg och huruvida nästa steg är en ny uppmaning eller om man bereder ett påbud med vite.

Tidsfristen för den nya chansen att åtgärda Österbladska tomtens nedgångna hus blir slutet av sommaren 2023 eller början av hösten.

– Så här vintertid är det inte så optimalt att åtgärda husfasader, säger Salonen.

Webbchef, reporter
Publicerad: