Till och med 10 timmars väntetid på akuten i Åbo – personalen vädjar: Ring först!

Publicerad:

Akuten är just nu mycket belastad. Så sammanfattar Sirpa Rantanen, direktör för ÅUCS Akuten läget på torsdagen.

Julhelgen var förhållandevis lugn men efter helgen har människor kunnat få vänta i till och med tio timmar på hjälp.

-- Vi tar alltid hand om de som är svårast sjuka först. De som inte har livshotande krämpor får vänta och just nu kan det betyda att man kan få vänta i allt från fyra till tio timmar.

Inte covid-19 som ställer till det nu

Rantanen har gått igenom helgens statistik men inte hittat någon eller ens några enskilda sjukdomar som pinar invånarna i Egentliga Finland mer än andra.

-- Det är allt från bassjukdomar som förvärras till följdsjukdomar och svåra infektioner i andningsorganen som gör att människor tycker att de behöver sjukhushjälp. Men vi har också haft patienter som halkat, som kommit med bröstsmärtor eller däckats av magsjukor. Det finns ingen enskild orsak som sticker ut och som skulle förklara varför trängseln på jouren är så stor just nu.

Att också en del av sjukhuspersonalen firat julhelgen sängliggande förvärrar visserligen situationen och enligt Rantanen är över 85-åringarna överrepresenterade bland patienterna.

Av infektionssjukdomarna ser covid-19 ut att mattas av medan influensa A och RS-virus ser ut att vinna terräng.

Ring alltid först!

Rantanens hälsning till alla som känner sig krassliga är att först göra en bedömning av de egna symtomen via den digitala tjänsten Omaolo. Tjänsten finns på akutens webbplats. Du hittar den också här.

Den som anser sig vara i behov av sjukhusvård ska också alltid ringa jourhjälpen innan hen beger sig i väg till akuten.

-- Vi vill att människor ringer nummer 116117 innan de kommer till oss på akuten. Med lite god tur kan man få hjälp redan i telefon och åtminstone får man besked om huruvida jouren alls är rätt adress eller om det kanske är till den egna hälsocentralen eller någon annanstans man bör vända sig. Genom att ringa först kan man slippa köa i flera timmar på sjukhuset, säger Rantanen.

Enligt Rantanen besvaras samtalen till jourhjälpen på i genomsnitt 6 minuter och över 90 procent av samtalen besvaras genast utan att uppringaren behöver lämna något ringbud.

Hur ser du på den annalkande nyårshelgen?

-- Tyvärr tror jag att rusningen på akuten kommer att fortsätta. Influensa A och RS-virus ser ut att ha fått fart och infektionerna i kombination med alkohol och fyrverkerier kan nog betyda att det blir trångt i väntsalen.

På grund av det ökande antalet patienter med infektioner i andningsorganen har många hälsocentraler satt in mera personal och mottagningstider för vård av brådskande fall.

Webbchef, reporter
Publicerad: