Åboborna tar busstrejken med ro - "Undrade just varför vi står ensamma här på hållplatsen och väntar"

Busstrejken hade på onsdagen noterats av många Åbobor. På Fölis kontor i centrum av Åbo fanns det många kunder på onsdagsförmiddag som ville veta det senaste om bussarna och hur de går.

-- Jag är pensionär och mina hobbyn är här i stan men min fru jobbar i S:t Karins och vi har just gjort oss av med bilen och satsar på att använda allmänna fortskaffningsmedel, berättar Tapani Niittymäki, som vill veta hur sjuans buss går.

Monica Forssell
En man som står vid ett bord i en offentlig lokal.
Tapani Niittymäki bor i centrum och har valt att inte ha någon bil.
Publicerad:

Niittymäki är ändå inte irriterad på strejken utan tror att frun kommer att klara sig med de några turer som sjuan trots strejken kör mellan Åbo och S:t Karins.

Inte heller Ulla Laitio som tillsammans med Marjama Javara står och väntar på bussen till Kråkkärret är irriterad. Inte fast hon hör om strejken första gången av ÅU:s reporter.

-- Ah jo jag undrade nog lite varför vi är de enda här på hållplatsen, säger Laitio och skrattar.

Monica Forssell
En kvinna och ett barn i en barnvagn.
Ulla Laitio är hemma på dagarna med Marjama Javara och låter sig inte irriteras av strejkande busschaufförer.

Nittiotrean påverkas av strejken men duon tar det med ro. De har inte bråttom och har tid att leta upp nån annan buss som tar dem till Kråkkärret.

Inte heller Elvi Pitkänen, på väg till ÅUCS, låter sig störas av att en del bussar inte går.

-- Jag har läst på. Jag kom med buss nummer aderton till centrum och nu väntar jag på sexan som ska ta mig lite närmare sjukhuset, säger Pitkänen.

Monica Forssell
En kvinna i hatt.
Buss nummer 18 från Runosbacken till centrum går som normalt så Elvi Pitkänen behöver inte bekymra sig över strejken.

Anna Männik däremot har just suttit en halv timme på en hållplats i Nådendal och väntat och nu står hon i hörnet av Eriksgatan och Auragatan och väntar igen.

-- Nog är det här ju lite besvärligt. Ingen aning om ifall den här bussen till Storheikkilä går, säger Männik som hoppas att lärarna på hennes skola har förståelse för att man kan bli sen då bussarna inte går som de brukar.

Monica Forssell
Ung kvinna i centrum av Åbo.
Anna Männik tror det kan bli besvärligt att röra sig i Åbo med omnejd under strejken.

En fjärdedel av Fölis bussar berörs av strejken

Busstrejken inleddes på onsdagsmorgonen då Bil- och transportfacket AKT på tisdagskvällen meddelade att de förkastar förlikningsmanJukka Ahtelasmedlingsbud för bussbranschen.

I Åboregionen innebär det här att förarna vid två av de bussbolag som kör Fölitrafik nu strejkar. De här bolagen är Nobina och Länsilinjat.

Föli har meddelat att följande linjer i huvudsak inte körs den 1–9 mars: Linjerna 99, 99A, 99B, 99C, 201, 203, 206, N2, N4, N5, R1 och R2 samt linjerna 6, 6T, 7, 7A, 7T, 32, 32T, 42, 42T, 92, 93.

Bussarna kör bland annat mellan Åbo, Nådendal, S:t Karins, Lundo, Reso, Perno, Kråkkärret och Pansio. Det finns information om hur bussarna kör på Fölis webbplats och i Föli applikationen. Du kan också klicka här för färsk information.

Webbchef, reporter
Publicerad: