Var blev dialogen? Nu bubblar det igen under ytan - stadsdirektör Patrik Nygrén och Pargas får kritik

Arkiv/Mikael Heinrichs
en man i kavaj ock skjorta
För knappt två år sedan avslöjades ett utbrett missnöje med Patrik Nygrén, stadsdirektör i Pargas. Hur har staden tacklat missnöjet och hur ser den kommunikation som fick kritik för två år sedan ut i dag? Alla är inte övertygade om att det blivit så mycket bättre.
Publicerad:

Bristande dialog, förhastade beslut, otillräcklig öppenhet. Bland annat så lät det om Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén i augusti 2021 då Svenska Yle rapporterade om ett ”pyrande missnöje med stadsdirektören”.

Enligt Svenska Yles enkät till Pargaspolitiker fanns det ett utbrett missnöje och en del politiker ansåg till och med att stadsdirektörens roll borde diskuteras.

Men vad hände sedan?

Nygrén medgav att kommunikationsmissar kan ha skett men ansåg inte att det skulle handla om ett utbrett problem.

Till ÅU sade Nygrén så här: En ny mandatperiod har nu börjat och vi måste gemensamt gå igenom spelreglerna, rollerna och förväntningarna, och komma överens om hur kommunikationen ska fungera.

Har så skett?

Petri Abrahamsson (Saml) är fortfarande kritisk

Pargaspolitikern Petri Abrahamsson (Saml) låter i en färsk kolumn i Pargas Kungörelser förstå att man inom staden har sopat missnöjet under mattan och att inga förändringar mot det bättre har skett.

Abrahamsson skriver bland annat att hela ärendet tycks ha glömts bort och att han inte märkt av någon dialog.

I samma kolumn frågar sig Abrahamsson också: "Hur är läget i Pargas? Har vi en stadsdirektör som är empatisk och sporrande, är sättet att leda i staden uppmuntrande och öppet? Är fullmäktigeledamöterna och invånarna nöjda med verksamheten? Fungerar staden och dess beslutsfattande så som stadens fullmäktige önskar?"

Något svar på frågorna har han inte – och det beror på att ingen frågat. Enligt Abrahamsson borde staden vara intresserad och ta reda på hur samarbetet i dag löper.

-- Jag har en känsla av att missnöjet finns kvar och att det finns många saker som kunde skötas bättre, säger Abrahamsson.

Finns det andra som tycker som du?

-- Jag har pratat med kolleger från mitt eget parti och andra partier och missnöjet finns kvar. Men hur utbrett missnöjet är vet jag inte eftersom vi ju inte har gått igenom saken ordentligt.

Nygrén ser att det skett förändringar mot det bättre

Vad säger då stadsdirektör Patrik Nygrén själv? Om vitsordet i augusti 2021 landade på - låt oss säga en 6:a - vilket vitsord tror han att politikerna skulle ge honom i dag?

-- Jag hoppas i så fall på en åtta nu, svarar Nygrén. En tia tror jag inte någon på den här posten kan få för det finns alltid olika synpunkter på hur en stadsdirektör borde vara.

Stadsstyrelseordförande Gilla Granberg säger att det sedan missnöjet avslöjades för snart två år sedan har skett många förbättringar i samspelet mellan styrelsen och stadsdirektören.

Förväntningar och roller har diskuterats, på varje styrelsemöte förs en inofficiell diskussion om vad som är på gång och vad som hänt sedan senast, alla har möjlighet att ställa frågor, stadsstyrelseledamöter skriver regelbundet kolumner i lokala Pargas Kungörelser och det ordnas så kallade afterwork-möten för politiker, invånare och stadens tjänstemän. I de här mötena deltar också ofta stadsdirektören, påpekar Granberg.

-- Vi har satsat väldigt mycket på dialog, kommunikation och information, säger Granberg som själv tycker att hon har ett fungerande samarbete med stadsdirektören.

Vad har du för uppfattning om hur andra politiker tycker att samarbetet med stadsdirektören fungerar i dag?

-- Jag skulle inte gå in på den frågan i det här skedet. Vi funderar nu på den nya organisationen, säger Granberg och hänvisar här till den strukturella organisationsförändring som nyligen genomförts i Pargas.

Har det någon betydelse om politikerna är missnöjda med stadsdirektören?

-- Om det är så att politikerna är missnöjda med stadsdirektören väldigt utbrett så är det ju ett allvarligt läge. Men det är nog inte approachen just nu, som jag ser det. För vilken ledare får inte kritik? Ledarskap är svårt och alltid under lupp, säger Granberg.

Samspelet en viktig anseendefråga för staden

Enligt vad ÅU erfar pyr missnöjet med stadsdirektören fortfarande och det finns flera politiker som tycker att Nygrén borde driva Pargas intressen aktivare och måna mer om stadens livskraft. Men kan man tala om en förtroendekris? Det är osäkert.

Nygrén själv tycker att dialogen blivit aktivare och bättre. Saker går, enligt Nygrén, framåt i rask takt i staden och utanför Pargas framstår staden som dynamisk och en ort med framåtanda.

-- Om vi inte skulle ha ett fungerande samarbete politiker och tjänstemän emellan skulle det synas i ett haltande beslutsfattande med mycket remitteringar och bordläggningar. Sådant har vi inte i Pargas, säger Nygrén.

Samtidigt säger Nygrén att det egna ledarskapet är något han tänker på. Det hör till vardagen för alla ledare att reflektera över det egna ledarskapet och försöka lyssna in förväntningar.

-- Kommunicerar jag tillräckligt? Gör jag det tillräckligt tydligt? Beaktar jag alla? Bidrar jag till att upprätthålla förtroendet mellan politiker och tjänstemän? Det är frågor jag ställer mig, säger Nygrén och fortsätter:

-- Det är enormt viktigt att samspelet fungerar. Faktiskt är en kommuns beslutskultur och samspelet mellan tjänstemän och politiker bland det viktigaste då det gäller en stads anseende.

Webbchef, reporter
Publicerad: