Billiga kläder, dyr miljö: Därför bör vi tänka om kring ultrasnabbt mode
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Ultrasnabbt mode, eller "ultra fast fashion", har på kort tid blivit en global trend, främst genom kinesiska plattformar som Shein och Temu.
Dessa företag lockar konsumenter med extremt låga priser och ett ständigt föränderligt utbud av kläder och diverse konsumentvaror.
För många är det svårt att motstå frestelsen att köpa en ny topp för mindre än priset av en kopp kaffe. Vi köper ofta bara för att det är så billigt och så är vi också vana att få ”allt”.
Dessa kedjor gör det verkligen möjligt att shoppa som en biljonär (Temus egen slogan).
Bakom de låga priserna döljer sig en mörk verklighet.
Det är förståeligt varför dessa plattformar attraherar så många. I en tid där ekonomin är osäker och många hushåll kämpar med att få pengarna att räcka till, erbjuder Shein och Temu mode till priser som ofta är lägre än vad man hittar på second hand-butiker.
För den prismedvetna konsumenten kan det kännas som ett fynd. Vem skulle betala 15 euro för ett par begagnade klassiska kvalitetsskor när du kan köpa ett par nya trendiga och tillfälliga för 10 euro?
Bakom de låga priserna döljer sig en mörk verklighet.
Produktionen av dessa plagg sker ofta under tveksamma arbetsförhållanden, med långa arbetstider och låga löner för arbetarna.
Dessutom har analyser visat att vissa plagg innehåller kemikalier som är skadliga för både hälsa och miljö.
Enligt en artikel i Aftonbladet har Shein kritiserats för bristande transparens och potentiellt oetiska produktionsmetoder.
Då reportrarna följde med returklädernas resa visade det sig att tusentals ton kläder skeppas till Atacamaöknen där de bara bränns upp.
Ett annat problem är även den enorma mängden textilavfall som genereras lokalt.
Kläder från ultrasnabbmode är ofta av låg kvalitet och designade för att användas under en kort period.
När de snabbt går ur mode eller går sönder, slängs de bort.
Många second hand-butiker vägrar att ta emot dessa plagg på grund av deras dåliga kvalitet, vilket leder till att de hamnar direkt på soptippen.
Detta bidrar till den redan alarmerande ökningen av textilavfall inte bara globalt borta från oss, utan lokalt i vår omedelbara närhet.
Så, vad kan vi som konsumenter göra?
Ett alternativ är att köpa färre plagg, men av högre kvalitet.
Genom att investera i tidlösa och hållbara kläder minskar vi behovet av ständiga inköp och bidrar till en mer hållbar konsumtion.
Att handla second hand är också ett bra sätt att minska miljöpåverkan, men det kräver att vi är medvetna om kvaliteten på de plagg som vi köper och donerar.
Utöver detta så uppmanar jag försäljare av second hand-kläder att hålla sig till rimliga priser.
Då jag förra veckoslutet donerade kläder och varor till en loppis jämförde jag mest på skoj om jag kunde få ungefär samma vara till ett lägre pris på Shein eller Temu.
Ni kan säkert ana att det via dessa kedjor blev billigare att köpa och skeppa varorna från Kina med löfte om en leverans på mindre än en vecka än att köpa varan direkt.
Det är också viktigt att vara medveten om de långsiktiga kostnaderna för ultrasnabbt mode.
De pengar vi sparar idag kan leda till högre kostnader för miljön och samhället imorgon. Genom att göra medvetna val och stödja företag som prioriterar hållbarhet och etiska arbetsförhållanden kan vi som konsumenter driva på en förändring inom modeindustrin.
Sammanfattningsvis, även om det är frestande att köpa billiga kläder från plattformar som Shein och Temu, är det värt att överväga de dolda kostnaderna och framförallt hälso- och miljöskadorna.
Genom att välja kvalitet framför kvantitet och stödja hållbara alternativ kan vi alla bidra till en mer etisk och miljövänlig modeindustri.
Och nej, det är inte en perfekt konsument från miljöns perspektiv som skriver detta. Visserligen köper jag ibland från ”lokala” snabbmodebutiker, men med handen på hjärtat kommer jag att göra mitt yttersta för att både minska min klädkonsumtion, köpa mera second hand och aldrig beställa ultrasnabbmode från Kina.
Här kan du läsa fler kolumner av Johanna Molin.