Nattklubben Pryzm i Åbo åkte fast för trasiga brandvarnare – hundratals Glöggrundanfirare köade på natten för att få ut sina jackor från stängda krogen

Privat
Människor och en brandbil utanför en nattklubb.
Många stod ute utan ytterplagg och väntade på besked om huruvida nattklubben skulle öppna igen eller inte.
Publicerad:

Det blev ett trist och snabbt slut på kvällen för de Glöggrundanfirare som hade köpt biljett till efterfesten på nya nattklubben Pryzm i Åbo på torsdagskvällen.

Cirka klockan 00:45 utlöstes ett brandalarm på krogen och hela lokalen utrymdes. Brandkåren var snabbt på plats och kunde konstatera att det var ofarliga rökeffekter som utlöst larmet.

Krogen kunde ha öppnat igen efter att man konstaterat att ingenting brann i huset men i samband med granskandet av det falska alarmet konstaterade Räddningsverket att flera av nattklubbens brandvarnare var trasiga. Räddningsverket förbjöd då krogen att öppna igen.

-- Jag förstår att många är besvikna , säger Mikki Lahtinen, Rekom Groups landsdirektör, till ÅU. Vi är också själva väldigt besvikna och ska nu väldigt noggrant undersöka vad som hände.

Pryzm drivs av den danska krogkedjan Rekom Group.

Eftersom kunderna evakuerades i rask takt när larmet gick var det få eller inga kunder som fick med sig sina jackor. Efter Räddningsverkets inspektion rådde det ovisshet om huruvida kunderna skulle kunna återvända eller inte och många stod i bara t-skjorta på gatan och väntade.

Lahtinen berättar att klubben höll dörrarna till garderoben öppna ända till klockan 4.30 på morgonen för att alla skulle få sina ytterkläder. En del gick till andra krogar i centrum för att värma sig och kom tillbaka senare för att hämta sina jackor.

Det är oklart varför brandvarnarna var trasiga. Det här utreds i dag och enligt Lahtinen hoppas man kunna öppna nattklubben som normalt till kvällen och helgen.

Enligt Lahtinen var brandvarnarna inte nya utan fanns i lokalen då Pryzm öppnade i höstas.

När larmet gick och kunderna evakuerades höll bandet De vet du på att uppträda.

-- Vi kommer nu också att se på hur vi kan kompensera våra kunder. Det går bra att vara i kontakt med oss, säger Lahtinen.

Lahtinen kan inte uppge hur många personer som fanns på nattklubben när den utrymdes men maximiantalet som krogen rymmer är 590.

Själva evakueringen av kunderna förlöpte smidigt, säger Lahtinen.

Pryzm finns på adressen Köpmansgatan 5 i Åbo.

Webbchef, reporter
Publicerad: