Föredragningslistans featurebilaga sätter fingret på vad som rör sig i samhället

Robert Seger
kvinna i ljusgrå tröja med kort hår och glasögon ler mot kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Hundanpassade skidspår. Fågelvänligt byggande i glas. Försäljning av överbliven skolmat till pensionärer. Större hänsyn till neuropsykiatriska funktionsvariationer inom kultur- och bibliotekssektorn. Skejtparker, utegym och snowboardbackar.

Det gemensamma för allt det ovanstående är att det är förslag som kommit fram i fullmäktigemotioner som lämnades in i de tvåspråkiga kommunerna under 2023 och 2024.

Förteckningen över fullmäktigemotioner känns ibland som en featurebilaga till föredragningslistan. Frågor som rör sig i samhället – allt från trendiga idrottsgrenar till Prideflaggning och säkerhetshot – finner snabbt sin form i motioner till kommunfullmäktige.

Fullmäktigeledamöternas rätt att lämna in motioner regleras inte i kommunallagen, men det anses vara en självklar del av uppdraget som lokalpolitiker att kunna lägga fram förslag om nya åtgärder.

I medelstora kommuner är det normala att det lämnas in 1–5 motioner varje fullmäktigemöte. I Helsingfors, Esbo, Vanda och Åbo är motionerna många och hela processen är mer partipolitiserad än i mindre kommuner, men också mer strukturerad.

Motioner är oftare för något än emot något. Projekten är konkreta: motionsställare vill bygga, ordna, informera och snygga upp. Ekonomiskt är förslagen småskaliga, vilket beror på att de är kompletterande i relation till budgeten, där de stora summorna ingår.

Ett klassiskt temaområde för motioner både i städer och på landsbygden är allt som rör gator och vägar: trafiksäkerhet, vägsträckningar, gång- och cykelleder, ytbeläggning, snöröjning, vägbelysning och stöd till enskilda väglag.

Initiativen som rör den byggda miljön och trafikförbindelserna avspeglar att kommunen har en central roll i att skapa förutsättningar för invånare och företag som verkar på en ort.

Förvånansvärt många av fullmäktigemotionerna 2023–2024 handlade om hundar: hundparker, hundanpassade skidspår avskaffa hundförbud på vissa offentliga platser.

Också det här avspeglar samhällsutvecklingen. Sällskapsdjursägande blivit starkt institutionaliserat: det omsätter allt mer pengar på marknaden, men skapar också förväntningar på offentlig infrastruktur.

Det är bra att komma ihåg att samhället byggs beslut för beslut.

Oväntat är det att så få fullmäktigemotioner handlar om grundskolan och småbarnspedagogiken, som sedan 2023 är de stora budgetposterna i kommunerna.

När fullmäktigeledamöter har förslag som rör skolan handlar det ofta om skolmat eller skolskjutsar, mycket sällan om innehållet i undervisningen. Det tyder kanske på att politikerna uppfattar skolan som en egen värld med egna regler.

Det är lätt att tycka att fullmäktigemotionerna är en samling triviala förslag som påminner om en önskelista till jultomten.

Då är det bra att komma ihåg att samhället byggs beslut för beslut. Det som idag är lagstadgad och utbredd praxis i alla kommuner, till exempel att kommunen erbjuder infrastruktur för motion och idrott, började ofta som enskilda initiativ i enskilda kommuner.

Om man tänker efter öppnar de vardagliga och pragmatiska förslagen upp för grundläggande samhällsideologiska avvägningar.

Ett förslag om att servera morgonmål i skolorna sätter fingret på gränsdragningen mellan familjernas och samhällets ansvar, och förslag om att kommunen borde bygga utegym eller hundparker väcker den berättigade frågan om det inte finns företag eller föreningar som gör det här bättre.

Här kan du läsa fler kolumner av Siv Sandberg.

ÅA-forskare i offentlig förvaltning
Publicerad: