Nu är det suröl och sahti som gäller – festivalen för hantverksöl pågår i Åbo

Monica Forssell
En man i en sal med mycket människor.
Samuli Pasanen är nöjd med antalet besökare. Det här är femte året som Turku craft beer festival ordnas. Festivalen pågår ännu i dag, fram till midnatt, i VPK-huset i Åbo.
Publicerad:

Ett gemytligt sorl fyller den festliga VPK-salen i Åbo när mänskor går runt och inspekterar de olika ölbryggeriernas stånd. Små glas hälls upp, bryggeriföretagarna förklarar, nyanser inspekteras och smaker diskuteras.

Sami Lehtimäki har ett glas suröl med smak av mango, passionsfrukt och tomat framför sig medan kompisen Pasi Alvemaa har fastnat för en porter. De är båda vänner av öl och gillar att testa nya sorter.

-- Faktiskt hittar jag lite smak av tomat här, säger Lehtimäki efter en klunk från glaset.

Monica Forssell
Två män vid ett högt bord i en sal.
Sami Lehtimäki (till höger) och Pasi Alvemaa tycker det är bra att det går att köpa bara en dryg deciliter öl åt gången. Då kan man prova på flera olika sorter.

Att suröl är en trend märks. På många bryggeriers skyltar är det sour som står överst.

Samuli Pasanen, som är producent för Turku Craft beer festival, pratar gärna om starka, humlerika ölsorter och nya smaker.

-- För surölernas del gäller att det går att skapa en så stor variation av smaker. I suröl kan man använda bär, kryddor, chili, salt. Jag tror att ölbryggarna själva dessutom njuter av att få vara kreativa, säger Pasanen.

Förutom suröl är den traditionella finländska ölsorten sahti, på engelska finnish farmhouse ale, på uppåtgående. Panimo Himo från Birkaland sålde nästan slut hela sin sats av hallonsahti på fredagen.

Monica Forssell
En man sträcker fram ett glas.
Sahti påminner om svagdricka men är mycket starkare. På bilden Kalle Hirvikoski med ett glas hallonsahti.

Sahti är en ölsort som inte kokas och som är populär bland annat i norra Satakunta och Päijänne-Tavastland. Den sötaktiga maltrika drycken verkar dock gå också hem i Åbo.

En tredje spirande trend är äkta cider. På plats på festivalen är Riku Elovainio från Sidis som importerar cider från Frankrike.

Monica Forssell
Äpplen och flaskor med cider.
Äkta cider smakar äpple och i vissa fall lite jordkällare.

De drycker han har med sig till Åbo har ingenting gemensamt med de söta lemonadaktiga drycker som säljs i de finländska mataffärerna. Äkta fransk cider består av äpplen utan tillsats av essenser, socker eller vatten.

-- Man balanserar mellan bitterhet, syra och sötma och genom att blanda olika äppelsorter får man olika smaker, berättar Elovainio och häller upp ett litet glas filtrerad cider.

En smak av färska äpplen fyller munnen.

Tuff vinter för små bryggerierna

Framtiden för de små ölbryggerierna då? Hantverksöl fick fotfäste i Finland för 10-15 år sedan.

Samuli Pasanen tror att bryggerierna kommer att profilera sig mer och välja tydligare vad de satsar på i framtiden. En del kommer att satsa bara på suröl, andra på starka IPAn, lager eller pilsner. Olika processer kräver olika anläggningar och i längden kan det bli tungt att göra lite av allt.

Det är också möjligt att de höga energipriserna bidrar till att en del bryggerier får sätta lapp på luckan.

-- Vintern har nog varit svår för de flesta. Det är möjligt att vi kommer att se en del bryggerier försvinna, säger Pasanen.

Turku craft beer festival öppnade i torsdags och besöktes då av cirka 250 personer. På fredagen hade man ungefär 550 besökare och på lördagen räknar man med över 700 besökare.

Förutom festivalproducent är Pasanen företagare och driver bland annat Domkyrkoparkens uteservering i Åbo. Han planerar också just nu ett alldeles nytt vinevenemang som ska lanseras i Åbo i december.

Webbchef, reporter
Publicerad: