Varhas färdtjänst fungerar inte längre för oss i skärgården – ”skapar ångest”
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Vad jag förstår innebär likabehandlingen inom Varhas harmoniserings- eller standardiseringsprocess att alla ska behandlas i enlighet med samma regler.
För mig betyder likabehandling att det är resultatet av hur vi behandlas som ska vara lika för alla.
Stöd för min uppfattning hittar jag på THL:s webbsida under rubriken ”Begrepp inom likabehandling” och underrubriken ”Faktisk likabehandling”.
Jag bifogar två citat:
”Med faktisk likabehandling avses likabehandling som förverkligas i resultaten oberoende av allas olika utgångspunkter och möjligheter”.
”Faktisk likabehandling kan innebära att man avviker från principen om likabehandling för att uppnå ett jämlikt resultat. I praktiken kan likabehandling uppnås genom att olika människor behandlas olika.”
Vi åbolänningar, som behöver färdtjänst och som bor i glesbygden och bakom färjor, var tillfreds med servicen fram till 1.9.2024 då Varhas harmonisering drabbade oss användare och våra tjänstvilliga taxichaufförer.
Ett av problemen är att vi, användarna och chaufförerna, fråntagits rätten att tillsammans planera resor så att de ryms in bland chaufförernas övriga uppdrag.
Resor ska vi nu boka via en central.
Varha kräver att vi gör bokningen 12 timmar på förhand.
Bokningen sänds ut i ”systemet” ett par timmar innan det är dags för avfärd. Då är våra fåtaliga skärgårdsbilar redan upptagna och ingen kan ta emot uppdraget.
Färdtjänsten ska skapa möjligheter och delaktighet, nu skapar den ångest.
Kan någon tro att det är lönsamt för en taxiföretagare att köra från Pargas centrum till skärgårdsöarna för att här föra en kund några kilometer till och från butiken, frisören eller födelsedagskalaset?
Färdtjänsten ska skapa möjligheter och delaktighet, nu skapar den en ångest som kvarstår tills alla vi glesbygdsbor igen får rätt att boka resor direkt med chaufförerna.
Varha har glömt bort FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Jag förväntar mig att alla vi som på grund av någon funktionsnedsättning är beroende av färdtjänst och som bor på de öst- och väståboländska öarna får tillgång till färdtjänst i enlighet med faktisk likabehandling.