Förebyggande verksamhet är viktig för att seniorerna ska må bra
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Enligt lagstiftningen för vårdreformen ska den förebyggande verksamheten delas mellan kommunen och välfärdsområdet.
Men ännu efter snart två har man inte kunnat komma överens om vem som ska ha ansvaret för vad. Man verkar inte ens ha kommit fram till vad ”förebyggande verksamhet” egentligen är.
Någon använde tumregeln att den verksamhet dit seniorerna kan ta sig på egen hand lyder under kommunens ansvar men när seniorerna behöver hämtas eller få skjuts till olika former av förebyggande verksamheter så är det på välfärdsområdets ansvar.
Förebyggande verksamhet är till exempel motion och möjlighet till träning, men även mycket annat.
Det är ingen nyhet att den fria bildningen är en av nycklarna till de äldres välmående.
Att tryggt och säkert kunna röra sig ute trots att det börjar skymma är viktigt även för andra än seniorer.
Vi seniorer har redan tidigare i ÅU konstaterat medborgarinstitutets och Arbis betydelse för vårt välmående.
Det är ingen nyhet att den fria bildningen är en av nycklarna till de äldres välmående.
Kommunernas förebyggande roll är betydande för seniorernas möjlighet att bo kvar i den egna bostaden. God kollektivtrafik, möjlighet att lätt nå affärer och samlingslokaler samt hälsovård, är viktigt. Det bör finnas bostäder och offentliga rum lämpade för äldre, liksom fungerande hemvård och färdtjänst för dem som bor i eget boende.
Vi lever nu i budgettider och just nu borde ansvarsfördelningen mellan kommun och välfärdsområde ha varit klar så att respektive organisation kunde planera sin del av verksamheten.
Vi seniorer vill ha en bra och förebyggande verksamhet som ger välmående äldre som klarar sig längre på egen hand. Äldre som använder mindre kommunal- och välfärdsservice.
En klar och förnuftig fördelning av den förebyggande verksamheten skulle även hjälpa de äldre att själva söka sig till den verksamhet som passar just dem.