Dags att vrida klockorna tillbaka

Katarina Pada
Väggklocka på vit vägg
En timme bakåt ska klockorna vridas.
Publicerad:

Nu är sommaren officiellt slut. I natt ställer vi om klockan till normaltid, även kallat vintertid.

Klockan vrids tillbaka en timme söndagen den 27 oktober klockan 4.00.

Klockan ställs om i alla EU-medlemsstater samma dag på samma klockslag. Att omställningen görs vid samma tidpunkt är viktigt till exempel för den internationella tåg- och flygtrafiken, enligt Kommunikationsministeriet.

Klockan ställs alltid om den sista söndagen i mars och oktober.

I Finland har sommartid och normaltid tillämpats varje år sedan 1981. Finland var det sista landet i Europa som övergick till att regelbundet ställa om klockan till sommartid.

Förslag stampar på stället

Europeiska kommissionen lade 2018 fram ett förslag om att tidsomställningen som görs två gånger per år skulle slopas i hela EU. Kommissionens ursprungliga tidsplan har inte hållit.

Europaparlamentet röstade våren 2019 för att EU ska slopa tidsomställningen och föreslog att klockan skulle ställas om för sista gången 2021. Förslaget väntar fortfarande på behandling i Europeiska unionens råd. Rådet och parlamentet ska fatta ett gemensamt beslut i frågan.

Orsaken till att ärendet inte gått vidare är att alla medlemsländer har ännu inte formulerat sin ståndpunkt i frågan. Detta är en förutsättning för att frågan ska kunna behandlas i rådet.

Publicerad: