Arvid Mörne-tävlingen avgjord – två Åbobor får hedersomnämnden

Svenska folkskolans vänner
Fyra leende personer med blombuketter
(Fr.v.) Ida-Maria Sola, Felicia Sarling, Vivi Lindberg och Mattias Wingren på prisutdelningen på Helsingfors bokmässa. Sammanlagt 136 bidrag tävlade om priset i år.
Publicerad:

Vinnarna i Arvid Mörne-tävlingen offentliggjordes i dag, lördag, på Helsingfors bokmässa.

I år var det dikter som efterlystes.

Felicia Sarling från Åland kammade hem första pris på 5 000 euro i Arvid Mörne-tävlingen, Svenska folkskolans vänners skrivtävling för under 30-åringar.

Hon vann med den suggestiva diktsviten ”Kap Cavella”, som enligt tävlingsjuryn ger prov på lyrikens förmåga att i elliptisk form kommunicera komplexa känslor och erfarenheter.

Andra pris på 3 000 euro gick till Vivi Lindberg och tredje pris på 2 000 euro gick till Mattias Wingren.

Varsitt hedersomnämnande tilldelas Åboborna Sonja Lindstedt och Ida-Maria Sola.

Totalt 136 diktbidrag mottogs.

Många prisvärda bidrag i år

Många av årets bidrag kretsar kring teman som hör ungdomen till, så som förändringsprocesser, relationer och identitetssökande. Effekterna av den tekniska utvecklingen, samhällets pressande krav och oro inför framtiden är också några återkommande ämnen.

– Arvid Mörne-tävlingen fortsätter att locka en stor mängd bidrag och att vaska fram sådana som var prisvärda var inte svårt denna gång. Det visar att tävlingen fortsättningsvis fyller en funktion som sporre och möjlighet för unga skribenter och mer allmänt som stöd för den finlandssvenska litteraturen, säger Ralf Andtbacka, juryns ordförande, i ett pressmeddelande.

Arvid Mörne-tävlingens jury bestod av författaren och förläggaren Ralf Andtbacka, litteraturvetaren och kritikern Fredrik Hertzberg och litteraturvetaren Kaneli Kabrell.

Alla vinnartexter finns att läsa på sfv.fi.

Publicerad: