Juniorhandelskammaren – en traditionell organisation med blicken mot framtiden

Kostymklädd man med kort hår, skägg och mustasch
Samuli Tähtinen
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo juniorhandelskammare har varit starkt förknippad med det lokala näringslivet under hela sin historia.

Kammaren, som grundades 1957, har varit en aktiv påverkare i Åboregionen. Under sin långa historia har ett flertal framgångsrika projekt genomförts, med inverkan på både medlemmarna och det lokala samhället.

Kammarens historia är imponerande, men blicken måste vara riktad mot framtiden – mot vilken riktning vi tillsammans kan ta kammaren de kommande åren.

Som en del av Åbo juniorhandelskammares utveckling ser jag tre centrala teman för hur jag vill främja kammarens verksamhet.

Vi ska stärka kopplingen till näringslivet, utveckla projektverksamheten och stödja medlemsaktiviteten.

Åbo juniorhandelskammare har alltid haft nära band till det lokala näringslivet, men jag tror att detta samarbete kan utvecklas ytterligare. Jag vill bygga djupare och mer meningsfulla relationer med lokala företag och exempelvis stadens aktörer.

Detta är inte bara fördelaktigt för våra medlemmar, utan ger också näringslivet i regionen en värdefull koppling till unga experter, entreprenörer och ledare som är angelägna om att utveckla både sig själva och affärslivet i Åbo.

Kammaren kan vara en betydande samarbetspartner i Åboregionen, som ger näringslivet och organisationer i området fördelar och hjälper dem att möta framtidens utmaningar.

Mitt mål är att kammaren ska fungera som en länk som sammanför unga ledare och näringslivet, med ömsesidigt fördelaktiga projekt och evenemang och stärker regionens attraktivitet.

Jag vill också utveckla projektverksamheten. Åbo juniorhandelskammare har under årtionden genomfört flera projekt som haft stor inverkan både lokalt och i större skala.

De har varit knutna till näringslivet och gett konkreta fördelar för både medlemmarna och samarbetsparterna.

Jag tror att vi kan återupprätta kammarens projektverksamhet till dess forna glans, men det kräver långsiktigt arbete och engagemang.

Jag vill vara med och bygga nya projekt som svarar mot dagens utmaningar och möjligheter, och knyta dem starkt till det lokala näringslivet.

Projekten kombinerar lärande, nätverkande och påverkan, och genom dem kan våra medlemmar få konkreta fördelar både professionellt och personligen.

Jag vill också stödja medlemsaktiviteten. Världen har blivit alltmer hektisk och människor har idag mindre fritid. Därför måste kammarens verksamhet vara så kvalitativ att våra medlemmar aktivt vill delta, trots att det finns ett oändligt utbud av andra aktiviteter.

Därför måste engagemanget och stödet för nya medlemmar stå i centrum.

Också alumnverksamheten bör utvecklas, eftersom tidigare medlemmars värdefulla erfarenhet inte kan överskattas.

Kammarens verksamhet beror inte enbart på ordföranden eller styrelsen – det är ett gemensamt projekt för alla medlemmar, och varje medlem kan bidra till dess utveckling.

Kammarens verksamhet ska inte bygga på enskilda personer eller titlar. Vi måste kunna skapa en ram där alla har sin plats.

Jag hoppas får fortsätta i kammarens styrelse även nästa verksamhetsår. Det är inte bara ordföranden utan också styrelsemedlemmarna, projektledarna och alla våra medlemmar, våra projekt och evenemang som bidrar till vår verksamhet.

Kammarens framgång bygger på samarbete, gemensamma mål och på att varje medlem känner sig som en del av något större.

Framtiden är full av möjligheter. Vår kammare är traditionsrik, men dess blick är riktad mot framtiden.

Samuli Tähtinen
Medlem i Åbo Juniorhandelskammares styrelse 2024, vd och grundare, Star Image Oy
Publicerad: