Vinstsyfte betyder slutet för Svenska gården i Åbo

stor husfasad med bokstäver upptill
Svenska gården. Arkivfoto.
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I Åbo Underrättelser 12.10.2024 (med uppföljande insändare och artiklar) står att Svenska gården vill bli vinstdrivande.

Förslaget är att göra det via en ändring i bolagsordningen så att aktiebolaget Svenska gårdens syfte i huvudsak är att bereda vinst åt aktieägarna.

Nuvarande bolagsordning anger att Svenska gårdens ändamål är att erbjuda samlings- och verksamhetslokaler till svenskspråkiga organisationer

Denna förändring skulle vara katastrofal för Svenska gården.

I ett skulle hela Svenska gården transformeras från att vara en organisation som erbjuder svenskspråkiga lokaler till att bli ett rent investeringsbolag.

Ett vinstsyfte i Svenska gården skulle förvandla bolaget så att det ursprungliga syftet medvetet eller omedvetet glöms bort.

Ett vinstsyfte i Svenska gården skulle förvandla bolaget så att det ursprungliga syftet medvetet eller omedvetet glöms bort.

Det skulle på sikt innebära slutet för det svenskspråkiga rummet i Åbos centrum.

Det är en direkt en skymf mot de ursprungliga donatorerna.

Målsättningen var inte att någon skulle bli rik på deras donation.

Som motivering till förändringen anges att lagen säger att aktiebolag ska bereda vinst.

Så är det inte, i aktiebolagslagen står det tydligt för aktiebolag "Syftet med bolagets verksamhet är att bereda vinst åt aktieägarna, om inte annat föreskrivs i bolagsordningen", och nuvarande bolagsordning för Svenska gården föreskriver klart annat än att bereda vinst år aktieägarna.

"De flera juridiska sakkunniga" som uttalat i saken tycks varken förstå sig på lagar eller bolagsordningar.

Som aktiv och gedigen föreningsmänska hoppas jag att denna ändring i bolagsordningen snabbt kan avstyras från agendan, så att vi även i fortsättningen har ett svenskt rum i Åbo.

Jerker Björkqvist

Åbo

Publicerad: