Svenska Gården kommenterar Ulla Achréns insändare och ÅU:s artiklar

stor husfasad med bokstäver upptill
Svenska gården. Arkivfoto.
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Med anledning av Ulla Achréns insändare i ÅU 17.10.2024 och artiklarna i ÅU vill Svenska Gårdens styrelse föra fram följande kommentarer:

– Flera juridiska sakkunniga är av den åsikten, att den nuvarande §2 i Svenska Gårdens bolagsordning enligt aktiebolagslagen inte möjliggör subventionering av hyrorna för de svenska föreningarna, trots att det i syftet står att man skall erbjuda utrymmen för dem. Därför behövs ett förtydligande.

– Den föreslagna förändringen innebär ingen förhöjning av hyrorna. Tvärtom, styrelsen får ett entydigt mandat att tillämpa en subventionerad hyresnivå.

– Att nivån för subventioneringen är begränsad är ett sätt att säkerställa att bolagets ekonomi hålls stabil, så att föreningarna också i framtiden kan erbjudas utrymmen till rimlig hyra.

– Enligt aktiebolagslagen skall ett aktiebolag sträva till vinst, så att införa begreppet i syftesbeskrivningen innebär inte någon förändring i hyresprissättningen. Svenska Gården eftersträvar vinst genom att hyra ut restaurang- och affärsutrymmen. Ett positivt resultat är en förutsättning för att bolaget skall kunna utvecklas på lång sikt och möjliggöra lägre hyror för svenskspråkiga föreningar.

Styrelsen för Fastighets Ab Svenska Gården

Publicerad: