Tillsammans för Ukraina – ukrainska och finländska lärare lär av varandra

kvinna med ljust hår, blommig blus och glasögon tittar in i kameran
Reija Anckar
Reija Anckar
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vid Rysslands fullskaliga aggression mot Ukraina våren 2022 väcktes behovet att hjälpa ukrainare i en grupp av utbildningsexperter och affärsmän som tidigare tillsammans drivit projekt i Ukraina.

Föreningen Voices for Freedom, som består av frivilliga aktivister, lanserade i början av 2023 projektet MovED.fi, som grundades för att genomföra arbetet.

Jag har själv jobbat som styrelsemedlem från år 2023.

I föreningen arbetas ständigt på digitala plattformar och på flera orter.

MovED har samlat in pengar och genomfört olika projekt i Ukraina.

Pilotprojektet MovEd by Mentoring handlade om att tretton finländska lärare utövade mentorskap med tretton ukrainska kolleger på nätet. Diskussionerna var givande för bägge parter.

Yrkeshögskolan Novias masterstuderande i Service Design har bland annat designat konceptet för mentorskap för MovEd samt kommunicerat och organiserat i föreningen.

Krigssituationen i Ukraina påverkar naturligtvis föreningens aktiviteter. På grund av attackerna är det inte alltid möjligt för ukrainare att gå med i möten online, eftersom de plötsligt måste förflytta sig till säkerhet i ett bombskydd.

På grund av attackerna är det inte alltid möjligt för ukrainare att gå med i möten online, eftersom de plötsligt måste förflytta sig till säkerhet i ett bombskydd.

I direktkontakt med ukrainare inser man den hårda verkligheten i Ukraina. Vänner, släktingar har dött, nära och kära befinner sig vid krigsfronten och några har lämnat landet. Oro och längtan tynger sinnet. Detta kräver också att det skapas ett tryggt utrymme i gemenskapen.

Föreningens verksamhet är inriktad på ett gemensamt mål – återuppbyggnaden av Ukraina, för vilket det biståndsarbete som görs anses meningsfullt.

När det inte finns något officiellt anställningsförhållande och lönen för det mesta inte betalas ut, är det naturligt att människors engagemang varierar.

Det finns med andra ord varken någon piska eller morot som skulle binda till arbetet.

Medlemmarna funderar på om de har tid eller pengar att ge till projektet och hur mycket. Ibland försvinner folk från leden när situationen förändras och organisationen kan snabbt stå ensam. Några av aktörerna har trots detta engagerat sig i verksamheten på lång sikt.

De frivilliga har fått komma till MovED som de är, och alla har blivit behandlade med respekt. Från början har föreningens mål varit att vara en internationell humanitär organisation, så det är naturligt att agera inkluderande och använda det gemensamma engelska språket som internt språk.

Alla som varit med i verksamheten har blivit presenterade, sedda och hörda. Att vara ur spel har blivit helt accepterat.

Masterstuderande vid Yrkeshögskolan Novia har varit en tillgång i de olika situationerna. De har kunnat avlägga en del av sina studier i projektarbeten relaterade till MovED.

Vissa av dem har valt att fortsätta som volontärer i föreningen efter projektets slut. Dessa små steg bidrar till att bygga praktisk erfarenhet och nätverk, vilket kan vara avgörande för att säkra anställning i en utmanande situation.

Reija Anckar
Lektor och utbildningsledare vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo
Publicerad: