Pargas behöver ett nytt folkets hus bättre än ett nytt Keskohus

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag skrev i våras om mina åsikter om ”Folkets Hus/Kansantalo” i Pargas, som väckte mycket uppmärksamhet. 400 personer gillade texten på Facebook och fler än 50 personer skickade e-post till mig.

Stadens förtroendevalda och tjänstemän ska nu med våld genomföra Keskos vilja att bygga en ny supermarknad (Reimari) där gamla yrkesskolan finns. Byggnaden används för tillfället av elever från Malms skola. Huset är i mycket gott skick. Yrkesstuderandena finns numera i lärcentret Brava.

Nu vill staden riva hela enheten förutom idrottshallen och internatet väster om byggnaden. Det finns två internat. Det som finns på nordöstra sidan av Yrkis är byggt så sent som 1990 och i ypperligt skick. Det gamla internatet bör däremot genomgå en grundlig renovering. Det måste också byggas ut då det yngre internatet rivs. Horribelt!

Detta vansinne fortsätter när hela skolan rivs och för att Kesko ska få plats måste åtskilliga mängder berg sprängas och forslas bort. I de nya trafikarrangemangen som planeras ingår en rondell till, förutom den befintliga rondellen vid Skärgårdsvägen. De här båda rondellerna är nog effektivare än trafikljus, men tidvis och mycket ofta ökar trafikstoppningen. Därtill ökar även tung varutransport till området. Trafikkaos!

Vem betalar det hela, knappast Kesko? Nej, det är vi skattebetalare som får stå för detta vansinne och det blir inte billigt. Det kan ju var och en räkna ut. Vi talar inte småsummor. Innan allting är färdigt har Kesko fått en ”julklapp” på över tre miljoner enligt väl informerade källor. Kostnaderna kan sedan stiga till över fyra miljoner innan allting är färdigt. Har vi råd med detta? Nej!

Man har länge planerat en rondell efter Sundsbron, genast före nuvarande Reimari, som skulle göra det mycket smidigare för trafiken till Reimari, apoteket och Alko.

Kesko påstår att nuvarande butik är i dåligt skick. Man strävar inte efter större ytor, utan efter att få ett bättre läge. Om nuvarande hall är i dåligt skick kan man väl reparera huset? Det gjorde S-Market samtidigt som de byggde ut.

Bästa läsare i Pargas, har vi råd med detta vansinniga projekt som staden och Kesko hittat på? Nej! Utveckla nuvarande K-Supermarket på sin nuvarande plats på östra sidan av sundet. Vill man bygga ut finns det hur mycket utrymme som helst söder om nuvarande Reimari.

Det skulle det ge ännu mera plats för Kesko om man skulle vräka Teboil, ingen skulle ha något emot det.

Yrkis kunde bli ett ypperligt ställe för ungdomar, ett ungdomscafé som ungdomarna själva skulle få inreda. Det är inte många år sedan ungdomarna kastades ut från Råttis och vad fick de i stället? Ingenting.

Det har klagats på våra ungdomar här i staden. Sluta klaga, ge dem en chans.

För dem är det mycket viktigt att ha ett ställe som ligger centralt. Närheten till Hese och till butikerna (Lidl, S-Market).

Gamla yrkesskolan kunde också ge plats åt många olika föreningar, både pensionärsföreningar och andra.

Musikinstitutets lokaler är idag mycket oändamålsenliga, och en flytt till gamla Yrkis skulle förbättra dess verksamhetsmöjligheter. Övriga föreningsverksamheten skulle också gynnas.

Musiklivet i Pargas är mycket livligt. Det finns hela elva orkestrar inom Gubbrockarnas verksamhet som trängs i ”Dundis” vid f.d. Åbolands Folkhögskola, bara för att nu ta ett exempel.

Ett flytt av Kombi skulle bara medföra goda saker och möjligheter till utveckling. De gamla rucklen på Parsbybacken kunde då rivas och ge plats för ett par höghus, något som Pargas stad är ute efter.

Det har dessutom visat sig att Pargas stad inte är den bästa när det gäller att utveckla företagsverksamheten. Yrkis skulle vara ett ypperligt ställe för uppstartsföretag, vilket skulle gynna staden eftersom de skulle bidra med nya jobb och skatteintäkter.

Det skulle bli ett Folkets Hus för nuvarande och inflyttande Pargasbor.

De talas mycket om att få nya invånare till staden. Det innebär att man satsar på verksamheter och utvecklas så att staden blir mer attraktiv. En ny K-Supermarket inverkar definitivt inte på vårt invånarantal.

Men om vi satsar på Yrkis, satsar vi samtidigt på unga och äldre, småföretagare, kulturen, föreningsverksamheten – och mycket mer. Det skulle genast ge en stark signal utåt att vi i Pargas gör något för våra invånare och våra företag.

Vill vi verkligen utveckla staden så är en ny K-Supermarket definitivt ingen lösning, dessutom då den enligt planerna ska ersätta en byggnad som vi i staden verkligen skulle ha mycket nytta av långt in i framtiden.

Bästa Pargasbor, de som vill vara med och stöda Folkets Hus, kan skriva till mig kurretax@gmail.com. Vi samlar ihop en arbetsgrupp som bland annat skulle göra upp namnlistor.

För Pargas i framtiden,

Kurt Taxell

Publicerad: