Följde efter hundrastare flera gånger – allt fler vargobservationer i Västnyland, rapporterar polisen

Publicerad:

Antalet vargar verkar ha ökat i västra Nyland. Det bedömer regionens polisinrättning, som fått in fler anmälningar om vargobservationer jämfört med tidigare år.

Polisen och Finlands viltcentral höll ett lägesbedömningsmöte i september.

Där framkom det att myndigheterna fått kännedom om några fall där en varg har följt efter en person som rastat sin hund under en kortare sträcka i västra Nyland under början av hösten.

Ytterligare känner man också till några fall där vargar har dödat eller skadat produktionsdjur.

Polisen har under början av hösten fattat två beslut om fördrivning av vargar i västra Nyland.

Finlands viltcentral har beviljat en säkerhetsbaserad och en skaderelaterad dispens för vargjakt i området under sommaren och början av hösten.

Vart ska man ringa?

Polisen tar emot anmälningar om vargar via Nödcentralen och direkt från allmänheten. Det är bra att informationen förmedlas till polisen även om en enstaka vargobservation inte alltid innebär att polisen är skyldiga att agera.

Om vargen utgör en fara eller ett hot gäller det att ringa nödnumret 112. Ett sådant fall kan vara om en orädd varg befinner sig på ett skött gårdsområde och rör sig i närmiljön utan att avlägsna sig.

Man kan också ringa nödnumret om en orädd varg närmar sig människor eller försöker skada en människa eller ett husdjur.

Om man ser spår av en varg på ett skött gårdsområde eller nära en bostads- eller produktionsbyggnad, är det bäst att kontakta områdets rovdjurskontaktperson. Samma gäller om en varg har observerats på ett skött gårdsområde eller inom 100 meter från en bostads- eller produktionsbyggnad men lämnar området när den upptäcker människor.

Så här jobbar polisen

Polisen agerar till exempel i situationer där en varg rör sig i bebyggda miljöer eller bostadsområden under en längre tid, utan att omedelbart försvinna för en längre tid.

Polisens skyldighet att agera gäller även när en varg närmar sig människor, inte lämnar platsen vid konfrontation (om den cirklar runt eller följer efter eller uppträder hotfullt), eller om vargen redan har skadat eller försökt skada en person eller attackerat en kopplad hund eller annat husdjur.

Vem som helst har rätt att vidta åtgärder för att fördriva en varg om den kommer nära. Det är till exempel tillåtet att fördriva en varg från en skött gårdsplan eller en betesmark utan att skada den.

Till fördrivning kan man använda till exempel utrustning eller hjälpmedel som skapar starkt ljud. Ljus kan också vara effektivt i mörker.

Publicerad: