Regeringens spel mot ett mål

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Finlands nuvarande regering är som en formation i ishockey, då matchens förlängning inletts och laget får ha tre utespelare plus målvakt; det här för att höja tempot.

Frågan är om inte SFP då är en målvakt som ger allt för laget och Kristdemokraterna en pålitlig, tillbakadragen försvarsspelare.

Samlingspartiet vill spela rollen som målgörare. Men den centrala aktören är Sannfinländarna, som axlat uppgiften som slagsbulte, den som ger sig på motståndare.

Hoppas man på finlir, får man ge sig till tåls. Klart att det också inom laget finns önskan om mer civiliserade fasoner på plan.

Å andra sidan, Sannfinländarnas tuffa tag behövs, den nyckelrollen lever hela laget på, eftersom de andra inte är helt kapabla att lyckas med egna metoder och färdigheter.

Klart att det också inom laget finns önskan om mer civiliserade fasoner på plan.

Slagsmålen kan vara avskräckande och till på köpet avleda uppmärksamhet från annat.

Då tuffingen ger sig på motståndare med klubban i högsta hugg, kan någon annan behändigt snirkla vidare och kanske göra mål (förutom SFP, som närmast får finna sig i att undvika baklängesmål).

SFP har ändå i nuläget mycket gemensamt med slagsbulten, vad gäller syften och spelets utfall (vinstintressen), det är bara själva spelsättet som skiljer dem åt. – Men den ena behöver den andra, på vinst och förlust.

I spelarbåset skymtar sedan presidenten, som en sorts Jukka Jalonen, och ser nöjd ut.

Taktiken biter och skridskorna för sakta men säkert högerut, med vinst för storägare och deras medaljstinna anhängare.

Gunnar Högnäs

Åbo

Publicerad: