Samarbete är nyckeln till nordisk framgång i den gröna omställningen

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den gröna och digitala omställningen i Norden är beroende av att vi höjer kompetensen hos vår befintliga arbetskraft.

Ingenjörer och STEM-professionella kan nu arbeta praktiskt taget var som helst och när som helst.

Denna ökade flexibilitet skapar nya möjligheter för en bättre balans mellan arbete och privatliv, men den medför också utmaningar och risker för de anställdas välbefinnande och hälsa, vilket kräver åtgärder från arbetsgivare, fackföreningar och lagstiftare.

Nordiskt samarbete på arbetsmarknaden är avgörande, särskilt i ljuset av den gröna omställningen och nya etableringar i Kvarkenregionen.

Denna region, som knyter samman Sverige och Finland men även Norge, står inför stora förändringar och möjligheter när hållbara industrier växer fram.

Genom att samarbeta över nationsgränser kan de nordiska länderna dra nytta av varandras kompetenser, resurser och innovationer, vilket stärker konkurrenskraften globalt.

Speciellt i uppbyggnadsfasen av grön industri bör kunskapsdelning ses som en möjlighet, inte ett hot.

Samarbete främjar också rörlighet på arbetsmarknaden, vilket är viktigt för att möta den ökande efterfrågan på specialiserad arbetskraft inom gröna sektorer. På så sätt kan Kvarkenregionen bli en ledande hubb för hållbar utveckling i Norden.

Under en träff i Vasa enades de nordiska ingenjörsförbunden om att utvidga nuvarande samarbetsavtal till medlemmar som överväger flytt till ett annat nordiskt land.

Speciellt i uppbyggnadsfasen av grön industri bör kunskapsdelning ses som en möjlighet, inte ett hot. Genom starkt samarbete kan Norden befästa positionen som världsledande inom hållbar utveckling.

Thomas Mård

ordförande, DIFF

Mikael Federley

ordförande, TFiF

Samu Salo

ordförande, Insinööriliitto

Jari Jokinen

verksamhetsledare, TEK

Sara Anvarsson

Andra förbundsorförande, Sveriges ingenjörer

Trond Markussen

ordförande Nito (Norge)

Laura Klitgaard

ordförande IDA (Danmark)

Svana Helen Björnsdottir

ordförande VFÍ (Island)

Arni Petersen

FVF (Färöarna)