Hållbar mobilitet innebär att man beaktar såväl miljön som alla slags färdsätt

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den här veckan firas Mobilitetsveckan igen över hela Europa. Under veckan har man traditionellt lyft fram vardagens mobilitetsval och deras inverkan på miljö, samhälle och hälsa.

Årets Mobilitetsvecka konstaterar att det finns plats för oss alla på vägarna och gatorna. Under veckan uppmuntrar vi alla att fundera över hur man i den egna vardagen skulle kunna ta i bruk färdsätt, som såväl är hållbara som beaktar andra som rör sig i trafiken.

Att röra sig till fots, cykla, köra bil, röra sig med rullstol eller åka rullskridskor – det finns många färdsätt, men bakom dem alla finns en människa.

En flexibel attityd och hänsyn till andra är i nyckelställning när det gäller att skapa en säkrare och angenämare trafikkultur.

Mångfalden av färdsätt har breddats snabbt under de senaste åren och det innebär att vi dagligen i allt högre grad möter trafikanter som rör sig på olika sätt och med olika hastigheter.

Offentliga platser så som gator, parker och torg tillhör alla, och alla har möjlighet att påverka hur det är att röra sig i vårt närområde. En flexibel attityd och hänsyn till andra är i nyckelställning när det gäller att skapa en säkrare och angenämare trafikkultur.

Det är särskilt viktigt att man i trafiken tar hänsyn till människor i utsatt ställning, till exempel barn och specialgrupper.

Mobilitetsveckan avslutas söndagen 22.9 med Bilfria dagen. Under kampanjveckan har du ett utmärkt tillfälle att fundera, hur du i trafiken beaktar de trafikanter som rör sig på ett annat sätt än du själv?

Michaela Sannholm

specialsakkunnig, Transport- och kommunikationsverket Traficom

Jenni Marsio

koordinator för Mobilitetsveckan, Motiva Ab