Mustiga soppor som värmer i höstmörkret

Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:
Foto: Sofie Sergelius

Värmande vitlökssoppa

I receptet används hela vitlökar, inte enskilda vitlöksklyftor.

Fyra portioner

Soppa

7 st vitlök

0,5 dl olivolja

1 msk smör

4 st gul lök

2 tsk färsk timjam

1 tsk torkad oregano

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

2 st grönsaksbuljongtärning

5 dl vatten

8 dl grädde

Krutonger

4 skivor skärgårdslimpa

2 msk smör

2 tsk olivolja

2 krm salt

Basilikaolja

0,5 dl färsk basilika

2 msk olivolja

1 krm salt

Värm ugnen till 175 grader.

Halvera vitlökarna och placera med den skurna sidan neråt i en ugnsform. Ringla över olivoljan och ställ in i ugnen. Rosta vitlöken i 60 minuter på mellersta falsen.

Skala och finhacka löken medan vitlöken är i ugnen. Klicka smör i en kastrull och fräs löken på medelvärme i ett par minuter. Rör ner timjan, oregano, salt och peppar och fräs i ytterligare två minuter.

Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svala ett par minuter. Ta bort skalet. Vitlöksklyftorna borde ha fastnat i botten av ugnsformen vilket gör att skalen lossnar lätt. Häll de skalade och rostade vitlöksklyftorna i kastrullen. Tillsätt vatten, kycklingbuljongtärningar och sjud på medelvärme i 15 minuter.

Gör krutongerna genom att skära skärgårdslimpan i tärningar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek krutongerna på hög värme i 5–10 minuter. Salta och häll över i en skål.

Gör basilikaoljan genom att lägga den färska basilikan, olivoljan och saltet i en mortel. Stöt basilikan tills den blandats ut med oljan.

Tillsätt grädde i den sjudande soppan, hetta upp och häll över i matberedare.

Kör i matberedaren tills soppan har en slät konsistens. Det går även att använda en stavmixer.

Servera soppan med krutongerna och basilikaoljan.

Foto: Sofie Sergelius

Jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppan fungerar både som förrätt och som huvudrätt.

Två portioner250 g jordärtskocka

150 g mjölig potatis

7 dl vatten

1 st grönsaksbuljongtärning

1 st vitlöksklyfta

1 krm vitpeppar

2,5 dl havregrädde

Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i fyra delar och lägg i en medelstor kastrull.

Tillsätt sex dl vatten, grönsaksbuljongtärningen och vitlöken.

Koka i 25 minuter.

Mixa soppa fint med hjälp av en stavmixer och tillsätt vitpeppar.

Koka upp och häll i havregrädde.

Sofie Sergelius

Publicerad: