Konstens natt-arrangörerna redo för 30-årsjubileum – evenemanget var en hit redan från starten

Janne Johnson (t.v.) var med och tog Konstens natt till Åbo 1990. I år kommer han att berätta om sina minnen från evenemanget, som en del av det svenska program som Anna-Karin Tötterman, Kaj Wallenius och Andreas Slama knåpat ihop.
Janne Johnson (t.v.) var med och tog Konstens natt till Åbo 1990. I år kommer han att berätta om sina minnen från evenemanget, som en del av det svenska program som Anna-Karin Tötterman, Kaj Wallenius och Andreas Slama knåpat ihop.
Publicerad:

År 1989 lanserades Konstens natt i Finland. Evenemanget blev en succé i Helsingfors redan från början, och bara ett år senare togs konceptet till Åbo.

En av dem som var med om att importera Konstens natt till Åbo är Janne Johnson, som var chef för Akademiska bokhandeln 1982–1992. Den första upplagan av Konstens natt kretsade kring just bokhandlarna, muséerna och gallerierna och att låta dem ha längre öppettider.

På Akademen har evenemanget också alltid kallats Bokens natt. 1989 lockade evenemanget 25 000 åskådare till bokhandeln, berättar Johnson.

– Tanken var att kopiera Helsingforsförlagan, och evenemanget fick också ett helt fantastiskt mottagande i Åbo. Senare har ju konceptet dykt upp som svampar ur jorden i andra städer i Finland.

Den första Konstens natt ordnade Johnson i samarbete med Åbos kulturbyrå och Åbo musikfestspel. Tack vare de två senare nämndas kontakter med kulturlivet fick det en flygande start, säger Johnson.

– Det blev stort redan från början.

Det som enligt Johnson utmärker Åbos Konstens natt är att det aldrig har varit några ordningsproblem. Evenemanget ordnas alltid på en torsdag – så att kultur, och inte alkohol eller festande ska stå i fokus.

Johnson flyttade från Åbo 1992 och har inte varit med bakom kulisserna sedan dess. I år är han dock med på ett hörn igen. Som en del av det svenska programmet på Biskopsgatan kommer han nämligen att hålla ett anförande om hur Konstens natt kom till Åbo och hur det har förändrats sedan dess.

– Jag har inte bestämt vad jag ska prata om ännu, men det blir säkert en hel del anekdoter från de gångna åren, säger Johnson och berättar en historia om då Tove Jansson som då var närmare 80 år besökte Konstens natt.

– Hon signerade böcker i tre och en halv timme i sträck, kön var över 40 meter lång. Hon rökte, drack whiskey och skrev under om vartannat, men gick inte på toaletten under hela den tiden.

Konstens natt ordnades för första gången i Åbo år 1990. Foto: Fredrik Häggman

"Rekordmånga programpunkter"

30-årsjubiléet firas nästa veckas torsdag. Jubileumsåret till ära är programpunkterna rekordmånga, berättar Sami Palsio från Kungsvägens musiker som stått för arrangemangen sedan 2017.

Ett av jubileumsårets teman är interaktivitet och att involvera publiken i konsten. Temat genomsyrar stora delar av programmet, men det kanske tydligaste exemplet är de orangefärgade pianon som kommer att ställas ut på olika håll i staden.

– Där får vem som helst hålla en egen konsert. Det spelar ingen roll om man är konsertpianist eller spelar med ett finger, alla får spela, säger Palsio.

På grund av en skillnad i hur man räknar firar både Helsingfors och Åbo 30-årsjubileum. Palsio förklarar att Helsingforsarna valt att räkna antalet år som förflutit sen den första konstnatten, medan Åboborna i stället räknar antalet nätter som ordnats.

Svenskt program på Biskopsgatan

Liksom tidigare år ordnas ett separat Konstens natt-evenemang på svenska. Det har traditionellt ordnats på Gillesgården, men på grund av dess renovering äger det svenska programmet för andra året i rad rum i området kring Hus Lindman på Biskopsgatan. Programpunkterna ordnas både utomhus och inomhus, i Sibeliusmuseum, boktornet och restaurangen.

I fjol blev evenemanget en besökarsuccé på den nya platsen – till viss del på grund av det vackra vädret.

– Största delen av programmet ordnas inomhus, men vi är förberedda ifall vädret är dåligt. Det ser ju ut att bli lite fuktigt enligt prognosen just nu, men i så fall kan vi spänna upp fler tält, förklarar Kaj Wallenius, en av bakgrundskrafterna tillsammans med Andreas Slama och Anna-Karin Tötterman.

De två förstnämnda var med också i fjol medan Tötterman är ny för i år. Trion har många månader hårt frivilligarbete bakom sig, men tack vare rutinen har ändå det praktiska löpt smidigare än i fjol.

– Vi har haft mycket mer tid att förbereda oss. Dessutom går många saker mer eller mindre automatiskt nu när man har blivit varm i kläderna, säger Slama.

Leif Segerstam en av höjdpunkterna

Årets programutbud är också bredare än i fjol, både på grund av jubiléet och att arrangörerna har haft mer tid för förberedelse. De lyfter fram kompositören och dirigenten Leif Segerstams konsert som en av höjdpunkterna.

– Det här är en enastående chans att se en av våra mest kända kompositörer, under en konsert som dessutom berör temat interaktivitet, säger Tötterman och får medhåll av Wallenius:

– Den som känner till Segerstam vet att han tenderar att sväva ut, improvisera och involvera publiken i sin musik.

Sammanlagt bjuds det på ett tjugotal svenska programpunkter inom allt från sång och dans till föreläsningar och poesi. Bland de uppträdande finns bland andra poeten Rosanna Fellman, Beatles-coverbandet She's Leaving Home, dansstudion KDC och barnartisten Arne Alligator.

– Ett annat av de mer kända namnen är vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund, som håller en föreläsning, inflikar Slama.

Hela Konstens natt-programmet hittas på webbsidan turuntaiteidenyo.com. Konstens natt på svenska publicerar sitt program på sin Facebook-sida.