Nordiska politiker bekantade sig med hur Åbo tacklar arbetslösheten -- Nordiska rådets utskott besöker Åbo i dag

Flera människor står på rad
Fr. h. Nordiska rådets välfärdsutskotts ordförande Bente Stein Mathisen, Norge, Nina Sandberg, Norge, Ulf Leirstein, Norge, Lars Püss, Sverige, Kolbeinn Óttarsson Proppé, Island, Paula Bieler, Sverige, Guðmundur Ingi Kristinsson, Island och Eva Lindh, Sverige.
Publicerad:

Nordiska rådets välfärdsutskott besöker Åbo i dag, måndag, för att bekanta sig med hur social- och välfärdssektorn fungerar här.

Under dagens första seminarium i Åbo stadshus fick utskottets medlemmar bland annat bekanta sig med hur Åbo stad arbetar mot arbetslöshet.

Välfärdsutskottets ordförande Bente Stein Mathisen från Norge fick intrycket att vi har en ganska hög arbetslöshet. Hon säger att ett väldigt stort ansvar för sysselsättningen läggs på kommunerna jämfört med i Norge där staten tar ett större ansvar och bidrar med finansiering för att främja sysselsättningen.

Senare på dagen diskuterar utskottet integration på arbetsmarknaden och hur man kan minska segregering. Också familjepolitik är på agendan.

I dag ska utskottet vidare till Åland och bland annat bekanta sig med den lilla skärgårdskommunen Brändö.

– Det blir väldigt intressant att få veta mera om hur en så liten kommun är organiserad, säger Stein Mathisen.

Lyfter antibiotikaresistens på agendan

Välfärdsutskottet åker varje sommar till någon ort i Norden för att bekanta sig med hur olika saker inom välfärdssektorn och arbetsmarknaden fungerar och för att utbyta erfarenheter om utmaningar som alla nordiska länder har, som till exempel integrering av flyktingar.

Nordiska rådet har tre utskott. Medlemmarna i utskotten är alla ledamöter från parlamenten i de olika nordiska länderna. Utskotten har ingen beslutande makt. Forumet finns för att öka det nordiska samarbetet och utskottets medlemmar kan till exempel skriva spörsmål till ministrar i sina egna länder om något som tagits upp inom utskottet.

Stein Mathisen berättar att välfärdsutskottet nu försöker lyfta antibiotikaresistensen på agendan i de olika nordiska länderna.

Nordiska rådet är inte samma som Nordiska ministerrådet.

Publicerad: