Proffs på snabbmat öppnar grill på nya Salutorget – "Alla råvaror kommer från lokala företagare"

Kim Lund
en man bakom en grilldisk
Ali Rezgi är en av fyra företagare som får hyra plats i de torgpaviljonger som byggs på Salutorget.
Publicerad:

Ali Rezgi kom som FN-flykting till Finland från Kurdistan år 1994. Han bosatte sig i Kemi, men fyra år senare flyttade han till Åbo där han gav sig in i snabbmatsbranschen.

Han drev flera grillar och restauranger, senast Torikioski och Toriburger på Salutorget. För att ge plats för det nya torget revs kioskerna för tre år sedan och Rezgi fick flytta in i en liten tillfällig kiosk.

Nu står han inför en nystart.

Han är en av fyra företagare som får hyra plats i de torgpaviljonger som byggs på Salutorget. Trots att mycket är nytt, är det ingen idé att ändra på ett vinnande koncept, säger Rezgi.

– Vi serverar traditionell grillmat, hamburgare, kebab, korv och köttpiroger och lagar våra egna kryddor enligt egna recept. Alla råvaror kommer från lokala företagare och pengarna blir kvar i Åbo.

Jag tror att det kommer att fungera bra att ha öppet 24 timmar i dygnet.

Rezgis förra torggrillar var öppna till klockan fem på morgonen och erfarenheterna var goda. Affärerna gick bra då hungriga nattsuddare behövde något saltigt som avslutning på nattens festligheter.

Nu tar han ett steg längre och håller öppet dygnet runt.

– Jag tror att det kommer att fungera bra att ha öppet 24 timmar i dygnet. Vi kan sälja frukost på morgnarna, lunch på dagarna och grillmat senare på dagen och nätterna.

För att undvika stök och fulla kunder inne i grillen på nätterna kommer man att ha endast luckförsäljning efter klockan 22.

Paviljongerna kan öppna senare än planerat

Grillen som kommer att finnas i paviljongen på Eriksgatan är så gott som färdig, men det tar tid innan Rezgi kan öppna.

Den mest optimistiska tidtabellen från i höstas utgick från att paviljongerna skulle ha öppnats på valborg. Nu bekräftar stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen att det blir en försening.

– Paviljongerna blir nog färdiga i sommar och företagarna kan flytta in och slutföra inredningen och färdigställa de arbeten som måste göras under jorden. Det är möjligt att de öppnar redan på vintern före hela Salutorget är färdigt nästa sommar.

Någon exakt tidtabell för när torget är färdigt kan Hintsanen inte säga, det beror också på hur renoveringen av Börsen och Forums fasad framskrider. Det ska ändå vara klart tills sommaren 2022.

Sigge-Valoa-Locci
en visionsbild av ettt org
De tre paviljongerna är placerade mot Eriks- Aura- och Köpmansgatan.

Staden har redan valt fyra företagare till de två restaurangpaviljongerna. Till den tredje paviljongen söker man ännu två företagare som piggar upp torget, säger Hintsanen.

– Det ska inte vara restauranger, utan något annat som morgon och kväll kan ge ett mervärde för dem som rör sig på torget. Vi har redan fått några anbud, men väntar ännu på att få förslag på nya idéer som gynnar Åboborna.

Trots att det harmar Rezgi att öppningen blir försenad, är han hoppfull inför framtiden.

– Vi får ett nytt och fint torg och bara coronan är förbi, blir det nog bra.

Kim Lund
en man framför en griill
Ali Rezgi driver i dag grillen Local på Hirvensalo. År 2017 räddade han livet på en kvinna som höll på att knivhuggas ihjäl.

År 2017 beviljades Rezgi en livräddningsmedalj av president Sauli Niinistö. Han hade ingripit då han på väg hem från jobbet en kväll råkade se en kvinna bli överfallen av en man som jagade henne med en brödkniv.

Kvinnan föll och träffades av flera knivhugg. Förövaren höll på att slå kniven i kvinnans nacke när Rezgi hann ingripa. Han slog kniven ur förövarens hand och höll denne i ett stadigt grepp medan han ringde nödcentralen. Kvinnan klarade sig. Förövaren dömdes senare till fängelse för mordförsök.

Reporter (Åbo)
Publicerad: