Reportage
Näbbmusen Vips på besök hos Hararna i Villa Kamomilla – hälsar på i alla förskolor i Pargas under hösten och våren
Två ekorrar som busar i en av tallarna strax bakom skiftesdaghemmet Villa Kamomilla pockar på barnens uppmärksamhet, men det gör inget. Den här förmiddagen är Åbolands naturskola och näbbmusen Vips på besök hos förskolegruppen Hararna. Varken Vips eller naturskollärare Maija Kaunismaa låter sig störas av det busiga paret som rusar upp och ned för stammen.
Carola Friberg passar på att fylla på fågelmataren innan det bär i väg längre in i närskogen i Rödjan.
Hur ofta brukar ni vara här ute i skogen?
– Jag tror det här är fjärde gången. Eller kanske femte, svarar barnen.
Knack, knack ...
Då vi tagit oss fram en bit in i skogen och upp för en liten bergsklack slår vi läger runt en stubbe. Vips landar på stubben tillsammans med hackspetten Knack som dagens naturskolelektion bygger på.
Naturskolläraren berättar om vad hackspettar äter, hur de hittar sin föda och hur de kommunicerar sinsemellan. Vi börjar med att leta upp ett lämpligt träd där det kan tänkas finnas småkryp som hackspetten gillar och placerar ut en hackspett på ett sådant träd.
Näbbmusen Vips som det här läsårets naturskollektioner i Pargas handlar om är känd ur den svenska illustratören och barnboksförfattaren Oskar Jonssons fyra bilderböcker om Vips och hans vänner i skogen.
Alla förskolor träffar Vips under läsåret
Under läsåret 2022–2023 får alla förskolor i hela Pargas träffa Vips och hans vänner. Utomhuspedagogik är ett tyngdpunktsområde inom småbarnspedagogiken och förskolan och tack vare projektet "Fart på påkarna" har man ännu mera utomhuspedagogik på programmet.
Planer finns att Pargas stad i framtiden kunde erbjuda alla förskolor på naturskola, även efter projektet.
Sammanlagt besöker Vips cirka 55 olika grupper och omkring 850 barn i hela Svenskfinland deltar i en eller flera naturskoldagar under hösten. I och med samarbetet med småbarnspedagogiken i Pargas erbjuds verksamheten också på finska i Pargas.
Projektet fortsätter under vårterminen och det blir ungefär fyra träffar per grupp.
– Natur och Miljö har sammanlagt fyra naturskolor runtom i Svenskfinland och Vips är med i allas verksamhet. Målsättningen är att barnen ska lära sig något nytt varje gång och lära sig att ta hand om naturen, berättar Kaunismaa.
Tematiken bygger på det Vips gör i bilderböckerna: undersöker, vilar i naturen och hjälper sina vänner. Programmet är inte minutiöst inrutat, utan ger rum också för en del improvisation. Vill barnen musicera litet längre så får de göra det.
Titta, känna, fundera
Att skaka ner småkryp ur en enbuske i ett vitt paraply för att kolla in insekterna med en lupp visar sig intressant. Men det blir tidvis trångt om saligheten då många vill titta samtidigt – och skymmer ljuset denna rätt kulna novembermorgon. Men efter en stund har alla fått bekanta sig med åtminstone ett kryp på närmare håll.
I följande övning kastas en stor tärning och det blir olika uppgifter beroende på hur tärningen landar.
Hur ser ett visst träd ut? Hur känns trädet?
– Det är hårt, men också mjukt. Fuktigt och iskallt, hörs det från gruppen.
Senare blir det ännu skogsmusik då gruppen försöker härma hackspettens läten.
Vips går hem hos barnen
Carola Friberg, lärare inom småbarnspedagogik, berättar att man både läser böckerna om Vips och sjunger sånger tillsammans med barnen nu som då. Det brukar alltid bli litet extra just inför naturskolbesöken, men grupperna i Villa Kamomilla besöker skogen regelbundet också annars.
Att Vips går hem hos barnen står solklart senast då det är dags att ta avsked för den här gången efter två spännande timmar i skogen.
Alla ställer sig på rad och ger en liten ”high five” åt den virkade näbbmusdockan som tappert trotsat kylan. Men han har i och för sig tagit på sig både mössa och halsduk den här gången.
Naturskolan också för äldre
Vips besöker också andra förskole- och dagisgrupper. Nästa vecka står till exempel Korpo i tur, efter det är det finskspråkiga förskolan vid Björkhagens daghem.
Naturskolan erbjuder också helheter för äldre elever – årskurs 5 i Cygnaeus skola i Åbo har till exempel program inbokat den närmaste tiden.
Åbolands naturskola och Vips besöker familjelördagen i Pargas bibliotek den 19 november mellan klockan 10 och klockan 12. Familjelördagen är en del av den Nordiska litteraturveckan som i år har naturen som tema.