Exotiska hamburgare

Kyckling- och coleslawburgare. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:

Sugen på en hemgjord hamburgare med något lite extra? Prova på tre tuffa smakkombinationer med biffar gjorda på kyckling, fisk och gris.

KRISPIG KYCKLINGBURGARE MED COLESLAW 4 portioner

Marinad

400 g kycklingfilé (fyra filéer)

2,5 dl mjölk

1 msk citronsaft

0,5 tsk salt

1 krm vitlökspulver

Panering

150 g vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

0,5 tsk vitlökspulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk paprikapulver

1 tsk bakpulver

1 tsk chilipulver

Coleslaw

250 g vitkål

5 msk majonnäs

1,5 tsk dijonsenap

2 tsk citronsaft

2 krm grovmalen svartpeppar

1,5 tsk flytande honung

Tillbehör 1 liter rypsolja

4 hamburgarsemlor

4 isbergssalladsblad

1 rödlök

4 goudaskivor

Tillred kycklingmarinaden genom att blanda ihop citronsaften med mjölken i en stor skål.

Låt mjölken stå i 10 minuter tills det bildats klumpar och tillsätt därefter salt och vitlökspulver. Placera kycklingfiléerna i mjölken, täck skålen med färskfolie och marinera kycklingen i en timme i kylskåp.

Tillred paneringssmeten genom att blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

Gör coleslaw genom att riva vitkålen fint med en osthyvel. Rör ihop majonnäs med senapen, citronsaft, peppar och honung.

Tillsätt den rivna vitkålen i majonnäsblandningen. Ställ i kallt medan allt annat tillreds.

Hetta upp rypsoljan till 180 grader i en traktörpanna.

Kontrollera att temperaturen är rätt genom att placera en liten bit bröd i pannan, ifall brödbiten med det samma flyter upp till ytan och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt.

Ta fram en ugnsform och värm ugnen till 50 grader.

Lyft bort kycklingfiléerna ur marinaden, låt överlopps vätska droppa av, och panera filéerna i vetemjölsblandningen. Placera de panerade filéerna i rypsolja och fritera 3-5 minuter tills filén blivit gyllene och kycklingen är genomstekt.

Placera de färdigt friterade filéerna i ugnsformen och håll dem varma på ugnens mellersta fals tills alla filéer är friterade.

Placera en skiva gouda på varje kycklingfilé, placera formen tillbaka i ugnen och låt osten smälta i ett par minuter.

Skala och skiva rödlöken.

Rosta hamburgarbröden i en brödrost.

Placera ett salladsblad på bottenskivan, kycklingfilén på salladen och klicka en matsked av coleslaw på filén. Toppa med skivad rödlök och hamburgarbrödet. Servera hamburgaren varm.

FISKBURGARE MED RÖD CURRY

fyra personer

400 g laxfilé

1 msk röd currypasta

0,5 lime

2 tsk socker

2 tsk fisksås

1 tsk spiskummin

6 vårlöksstjälkar

2 vitlöksklyftor

Limeaioli

1 dl majonnäs

1 tsk limesaft

1 vitlöksklyfta

1 msk grädde

Tillbehör

4 brioche semlor

blandad sallad

0,5 knippe koriander

Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Finhacka vårlöksstjälkarna.

Skär bort skinnet på laxen och laxen i mindre bitar. Placera laxen tillsammans med currypastan, saften från limen, socker, fisksås, spiskummin, vårlök och vitlök i en matberedare. Kör till en slät smet.

Forma fyra biffar av fisksmeten och grilla biffarna 3 minuter per sida.

Tillred aiolin genom att skala och finhacka vitlöken. Blanda ihop vitlöken med limesaften och majonnäsen.

Rosta semlorna och sprid aioli på bottenhalvan. Toppa med fiskbiffen, sallad och färsk koriander.

GRISBURGARE MED GUACAMOLE

4 portioner

Biffar

400 g grisfärs

3 msk ströbröd

1 msk vitlökspulver

1,5 tsk salt

2 krm grovmalen svartpeppar

1,5 krm chilipulver

1 tsk malen koriander

1 färsk röd chili (mild)

Guacamole

2 avokado

1 tsk limesaft

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

Friterad jalapeños

4 jalapenon

1,25 dl vetemjöl

0,5 tsk vitlökspulver

0,5 tsk paprikapulver

2 krm salt

0,5 dl finriven parmesanost

0,5 dl öl

Tillbehör

4 msk olivolja till stekning av biffarna

3 msk koriander

sriracha enligt egen smak

4 hamburgarsemlor

4 cheddarskivor

Biffar

Tillred biffarna genom att finhacka chilin och att blanda ihop övriga ingredienser i en beredningsskål. Forma biffar, och placera dem på ett bakplåtspapper.

Friterade jalapeños

Tillred friterade jalapeños genom att skiva jalapeñon i en centimeter tjocka skivor.

Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull.

Blanda ihop alla torra ingredienser och parmesanen. Knäck i äggen, tillsätt ölen och rör om till en jämn smet.

Täck jalapeñoskivorna med paneringen.

Placera jalapeños i den upphettade oljan och fritera ett par minuter. Plocka upp jalapeñoskivorna då de är gyllenbruna. Placera de friterade jalapeños på ett hushållspapper så att extra fett rinner av.

Guacamole

Gör guacamolen genom mosa sönder avokadon i en skål. Tillsätt limesaft, salt och peppar. Rör om. Smaka av och tillsätt mera kryddor enligt egen smak.

SammanställningHetta upp en stekpanna, ringla lite olja i pannan och stek biffarna ett par minuter per sida tills biffarna är genomstekta. Placera ostskivorna på biffarna och låt dem smälta i cirka en minut.

Rosta hamburgarbröden i en brödrost. Klicka guacamole på ena halvan, placera biffen med osten på, toppa med koriander, sriracha och friterad jalapeño. Servera hamburgarna varma.

Sofie Sergelius

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: