Oklart om begränsningarna skulle gälla hela Egentliga Finland eller bara Åbo – klarnar först efter att lagen godkänts
Statsrådets kommunikationsdirektör Päivi Anttikoski uppgav på torsdagen att det ännu är öppet om lagförslaget om begränsningar i rörelsefriheten i slutändan skulle gälla hela Egentliga Finland eller enbart Åbo.
I förslaget nämns Åbo jämsides Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.
– Om riksdagen godkänner lagen tar det åtminstone en vecka innan man vet om exempelvis Salo eller S:t Karins också omfattas av begränsningarna. Det klarnar i samband med att statsrådet ger en förordning, men det sker i så fall först efter att lagen har godkänts, säger Anttikoski.
Om endast Åbo omfattas av begränsningarna är lagen, enligt Anttinkoski, ändå formulerad så att invånare i exempelvis S:t Karins skulle uppmanas att undvika onödiga besök i Åbo.
– Det skulle vara möjligt att åka till Åbo om man jobbar eller går i skola där och motsvarande nödvändiga resor, men inga nöjesresor.
Kritiska faktorer avgör
I Statsrådets pressmeddelande om lagförslaget på torsdagen nämns däremot hela Egentliga Finland vid sidan av Helsingfors och Nyland som exempel på sjukvårdsdistrikt där situationen är synnerligen hotfull.
Om incidensen där ökar i nuvarande takt kommer behovet av sjukvård att öka avsevärt och den specialiserade sjukvårdens bärkraft att överskridas inom de närmaste veckorna med en sannolikhet på 50–75 procent, uppger Statsrådet.
Det här är några av de avgörande faktorerna för vilka områden som kan komma att beröras av begränsningarna.
Timo Lankinen, understatssekreterare vid Statsrådets kansli, betonade på torsdagen att det är smittläget när förordningen ges som avgör exakt vilka orter som skulle omfattas av begränsningarna.
– Om en förordning ges kommer man att utgå ifrån det då aktuella incidensen, utvecklingsprognosen, trycket på intensivvården, befolkningstätheten och ortens ställning inom ett eventuellt pendlingsområde, säger Lankinen.
– Det är coronaläget och nödvändigheten av åtgärder vid just den tidpunkten som avgör.
På torsdagen var det ännu oklart hur länge riksdagens behandling av lagförslaget kommer att ta, om den alls godkänns och när statsrådets förordning i så fall skulle ges.