Kimitokonstnär ordnar demonstration mot uteblivna svenska ortnamn på Salutorgets konstverk

Robin Sjöstrand
Bild på konstverket
Det är de finska namnen Hiittinen, Taalintehdas och Kemiö som Ginlund vänder sig mot. Samt det att Västanfjärd helt fattas från kartan.
Publicerad:

En felstavning – där Kimitoön hade blivit Kemitoön – är redan åtgärdad. Men den unga Kimitokonstnären Alexander Ginlund är ännu inte nöjd med konstverket Saaristohyppeily på det nya Salutorget.

Orsaken är att tre av Kimitoöns tätorter, Kimito, Dalsbruk och Hitis, helt saknar svenska namn på den rudimentära kartan som konstverket föreställer. Dessutom saknas Västanfjärd helt. Därför ordnar Ginlund en demonstration på Svenska dagen nu på söndag, där han vill uppmärksamma bristen på respekt för den svenskspråkiga befolkningen i skärgården.

– Jag gör det här för att Åbo stad har fått för sig att lämna bort vissa svenska namn på kartan. Jag tycker det är fullständigt fånigt, säger han.

Ginlund säger sig ha varit i kontakt med staden som hänvisar till skaparnas konstnärliga frihet, men han köper inte det argumentet.

– Det är en felrepresentation av verkligheten. Det kräver ett aktivt val att välja bort svenskan i en sådan här situation och då går det inte att skylla på konstnärlighet.

Flera av Kimitoöns kommundelar finns med i konstverket med svenska namn. Är det en så stor sak att tre av tätortsnamnen står på finska, då nästan 30 procent av invånarna ändå är finskspråkiga?

– I och med att de övriga delarna av kommunen inte har några officiella finska namn, så kunde man se det som att hela kartan är på finska då alla orter som kan ha finska namn har det, säger Ginlund.

Demonstranterna sjunger hembygdssång

Demonstranterna samlas vid konstverket klockan 14 på söndag och tanken är att de ska sjunga sången Min hembygd, med text av Kimitodiktaren Frans Österblom (1870–1907).

– Sången är ganska nationalistisk och egentligen helt fel för mitt brand. Men den handlar om Kimitoön och det är den sången vi har att tillgå – den talar till och med om att slåss för sitt modersmål.

Någon större uppslutning räknar Ginlund inte med.

– Det har inte varit något större intresse hittills – det brukar det i allmänhet inte vara när jag ordnar sådant här. Men enligt mig är det en viktig sakfråga och om inte annat så får jag stå där själv och sjunga, säger han.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar?Första månaden bara 1,00 €! Klickahär.

Publicerad: