Tvist mellan bostadsägare och husbolag i Martinsbacken – bostadsägare tar fallet till rätten

Alexandra Granberg
en man står framför ett höghus
Ronny Mattsson äger en av de tolv bostäderna i husets c-trappa. Här, drygt tio meter ifrån balkongerna, ska det planerade huset byggas.
Publicerad:

Ronny Mattsson bor i c-trappan i ett sjuvåningshus med 42 bostäder på Martinsgatan. Tre av fyra rum vetter mot sydväst och har sol mest hela dagen. Från sin balkong ser han Martinskyrkan. Närmaste hus, på andra sidan gården, ligger 50 meter ifrån.

Så är fallet inte länge till, om husbolaget får som det vill.

I fjol beslöt bolagets styrelse att sälja en del av tomten. Aura rakennus är den utsedda köparen. Planen är att bygga ett åttavåningshus, rakt framför c-trappan.

Tomtens pris är beräknat till drygt 1 miljon euro. Affären ska täcka nödvändiga utgifter för ett pålningsprojekt i huset, som kan komma att kosta upp till 1,6 miljoner euro.

Skärmdump/Ronny Mattsson
Framför c-trappan, markerat i blått, ska ett flervåningshus byggas. Bild: Skärmdump/Ronny Mattsson

Minskat bostadsvärde

Mattsson bor på tredje våningen. Nere på gården visar han med utbredda armar och stora steg var det planerade huset ska stå.

En handfull parkeringsplatser och en bit av garaget kommer att försvinna. Om det bli åtta våningar som planerat, kommer det nya huset att täcka solen och utsikten för invånarna i Mattsons trappuppgång.

Enligt Mattssons uppgifter, som grundar sig på en fastighetsbedömares värdering, skulle c-lägenheternas pris sjunka med cirka 25 procent om de nuvarande planerna framskrider.

Alexandra Granberg
Ingen mer sol hela dagen för de här lägenheterna, om bygget fortskrider. En körbana till husets parkering ingår också i planerna, från Mathiegatan längs med gården. Foto: Alexandra Granberg

Utan att gå in på ”tekniska detaljer” säger Antti Korhonen, husbolagets styrelseordförande, att nybygget tvärtom skulle höja värdet på hela bostadsområdet med 30 procent.

– De har sina beräkningar och vi har våra, säger Korhonen.

Vinnare och förlorare

Korhonen menar att styrelsen och bolaget agerar i fastighetsägarnas ekonomiska intresse, och att alla drar nytta av att sälja tomten.

– Bolagsvederlaget stiger så mycket att vissa invånare kan bli tvungna att flytta eftersom de inte längre har råd att bo här. Försäljningen drar ner på vederlaget.

Alexandra Granberg
Ronny Mattsson står framför c-trappan, på platsen där det nya höghuset planeras. Enligt hans uppgifter skulle nybygget innebära att bostadsvärdet för alla tolv lägenheter i trappan sjunker. Foto: Alexandra Granberg

Enligt Mattsson är den ekonomiska vinsten dock ojämnt fördelad, i och med att lägenheterna och därmed också kvadratmeterersättningarna är olika stora. Han har räknat ut att a-trappans bostadsägare, där lägenheterna är större än i c-trappan, får flera tusen euro mer i ersättning för tomtpriset.

Enligt ÅU:s uppgifter bor 80 procent av de ordinära styrelsemedlemmarna i a-trappan.

Skulle du kunna tänka dig att byta lägenhet med någon i c-trappan, Antti Korhonen?

– Frågan är löjligt partisk. Samma fråga kunde ställas till vem som helst i a- eller b-trappan.

”Hundra bilar under balkongen”

I den preliminära byggplanen ingår också en körbana som ska gå från Mathiegatan till husets parkering, där även grannhusets bilar skulle köra.

Körbanan skulle gå mellan det gamla huset och det nya, ett utrymme på drygt 10 meter.

– Snabbt blir det hundra bilar som kör under våra balkonger varje dag, säger Mattsson.

– Klart vi ville placera den nya byggnaden så långt ifrån den gamla som möjligt. Men tomtens storlek avgjorde avståndet, kontrar Korhonen.

Alexandra Granberg
Ronny Mattsson och några andra bostadsägare har startat en rättsprocess. Foto: Alexandra Granberg

Styrelsebeslutet

Beslutet att sälja en del av tomten klubbades igenom med en enkel majoritet i juni. Mattsson säger att en del inte kunnat vara på plats på grund av coronan, och att vissa röster tystats ner under diskussionerna.

– Trots att hela c-trappan motsatte sig beslutet spelar det ingen roll vad vi säger, så länge a- och b-trappans invånare godkänner det. Det fanns inget vi kunde göra, säger Mattsson.

Korhonen håller inte med.

– Ärendet har förberetts och diskuterats inom bolaget flera gånger innan beslutet togs, alla har haft möjlighet att uttrycka sin åsikt. Vi har ordnat möten för invånarna hela vägen.

Missnöjdheten blir rättsfall

Ronny Mattsson och fyra andra bostadsägare i c-huset har nu inlett en rättsprocess. Korhonen framhåller att det är en liten grupp.

– De flesta jag pratat med är upprörda, men flera som bor här är äldre och orkar inte strida, säger Mattsson.

Fallet har inte tagits upp i tingsrätten än.