Tankesmedjan Toivo: Åbo skulle dominera i landskapsfullmäktige, Pargas och Kimitoön i marginalen

Publicerad:

Enligt den prognos som tankesmedjan Toivo publicerade i torsdags skulle Åbo få närmare hälften av platserna i ett framtida landskapsfullmäktige om man utgår från de röster som gavs i kommunalvalet för fyra år sedan.

Landskapsfullmäktige för Egentliga Finlands del skulle bestå av 79 ledamöter enligt regeringens proposition. Platsfördelningen bestäms genom direkta val utan begränsningar i rösträtten för att minska på stora kommuners oproportionerligt stora bestämmanderätt. Sådana begränsningar används i dag i en del samkommuner.

I tankesmedjans utredning skulle Åbo enligt 2017 års röster få 37 platser, men eftersom befolkningsutvecklingen i landskapet är väldigt Åbodriven förutspår tankesmedjan att närmare hälften (39–40) av de 79 stolarna skulle intas av Åboledamöter.

Tankesmedjan Toivo/ÅU
ett pajdiagram
Platsfördelningen i landskapsfullmäktige skulle enligt tankesmedjan Toivo se ut så här om man utgår från kommunalvalet 2017.

Enligt prognosen skulle Pargas få in tre ledamöter i landskapsfullmäktige, men kampen om den tredje stolen skulle bli hård. Salo, Nådendal och Nystad – samt då Åbo – är de närmaste konkurrenterna enligt prognosen.

För Kimitoöns del skulle det med all sannolikhet bli endast en ledamot i landskapsfullmäktige. Inte mindre än 17 kommuner skulle sannolikt bli helt utan representation i landskapsfullmäktige.

Publicerad: