HS: TPS-fostrade Riku Riski tackade nej till landslagets Qatarläger av etiska skäl

Fotbollsligan. TPS möter MYPA 22.8.2010 på Veritasstadion i Åbo. RoopeRiski gör 3-0 bakom målvakten Antti Kuismala. De två övriga spelarna ärFelipe Benevides och storebror Riku Riski som slog passningen tillmålet. Foto: Mats Lundberg
Publicerad:

HJK:s Riku Riski valde att stå över det pågående landslagslägret. Resan till Qatar gick emot hans etiska värderingar, skriver Helsingin Sanomat.

Fotbollslandslaget befinner sig i Qatar på läger just nu. Bollförbundets beslut att skicka laget dit har kritiserats.

Qatar – VM-värd om knappt fyra år – är ett land som konsekvent får hårda omdömen från människorättsorganisationer. Kritiken handlar bland annat om att gästarbetare lever under slavliknande förhållanden.

På grund av de här anledningarna meddelade HJK-spelaren Riku Riski att han tackar nej till lägret, rapporterar Helsingin Sanomat.

– Jag fick en kallelse och diskuterade sedan med lagledaren och förbundskaptenen. Skälet till beslutet var etiska värderingar. Enligt mig var det ett viktigt och klart beslut. De förstod, men var av annan åsikt, säger han till tidningen.

Förbundskaptenen Markku Kanerva säger till HS att han förstår Riskis beslut, men att lägret är en viktig del av landslagets förberedelser inför EM-kvalet som inleds i mars.

Finland spelar två landskamper under lägret. På tisdag möter man Sverige i Doha.

Mats Ahlnäs/SPT

Publicerad: