Reportage

Nu lever Åbo om natten igen – för två år sedan var Åbo en spökstad

Publicerad:
Monica Forssell
Aura å i gryningen med mycket folk i farten.
Sommarnatten fylldes av glada människor, mycket vimmel och musik när nybakade studenter och sommarlovsfirare festade loss.

För drygt två år sedan förvandlades Åbo till en spökstad. Restaurangbåtarnas lampor släcktes, tomma bussar skramlade fram längs öde gator och taxibilar väntade förgäves på passagerare.

Coronapandemin stängde krogarna och föga anade finländarna att det man kanske först trodde skulle vara förbi på ett par månader, skulle vara i två år. Distansjobb, distansskola, munskydd, inhiberade resor och stängda restauranger.

Monica Forssell
En mörk gata på natten.
Så här såg det ut i Åbo på våren 2020.

Men polisen anade hur det skulle gå.

Några veckor efter att det utlystes undantagstillstånd i Finland på våren 2020 skrev ÅU om den tysta stan.

Ett gäng pojkar rodde upp längs med Aura å i en roddbåt och hade placerat en elsparkcykel som en galjonsfigur i fören.

En mås tog för sig av någons kvarlämnade pastatråg på Kristinegatan och polisens fältchef Antti Tamminen skrev i ett textmeddelande på morgonen så här: ”I Egentliga Finland gjordes det ungefär 125 utryckningar under natten. Gatorna var öde, men ett par fall av skadegörelse inträffade ändå. Vi ingrep i några unga bilisters störande uppförande. Två krogar var öppna också efter klockan 24. De fick anmärkningar. Det kom in ett stort antal larm till privata hem. Antalet självdestruktiva människor ökar.”

Bråken flyttade hem

När krogarna stängde häckade slagsbultarna hemma istället. Färsk statistik visar att polisen i sydvästra Finland ryckte ut till hem 8714 gånger år 2019. Följande år var samma siffra 9417 och året därpå 9330.

– Människors beteende ändrade inte. Det som ändrade var bara var de betedde sig, säger överkonstapel Vesa Hanski .

Inför avslutningshelgen var oron stor

Drygt två år senare beger vi oss igen ut i Åbonatten. Det är lördag, det är sommar i luften och skolan är slut.

”Ooa hela natten” ljuder över den glittrande ån, restaurangerna är öppna, festklädda ungdomar susar runt på sina elsparkar, det finns glassplitter på trottoarerna och muntra utrop varvas med avlägsna sirener.

Luften är tjock av förväntningar – och farhågor. Vid ÅUCS akutmottagning brukar skolavslutningsnatten vara årets livligaste och vid polisen har man laddat upp med extra patruller.

Monica Forssell
Männsikor som går på en gata nattetid.
För två år sedan var Åbo på natten en spökstad. Nu är det igen liv och rörelse.

Klockan 01.30 har äldre konstapel Toni Andersson hunnit patrullera i några av förorterna och granskat parkerna i Åbo. Men det är lugnt, säger han. Inget att rapportera.

Några barn har förts till tillnyktringsstationen i Åbo, men inga allvarligare incidenter har inträffat. Det kommer larm från grannar men larmen gäller inte bråk utan alltför ivrigt festande.

Monica Forssell
En sjukhusbyggnad fotograferad utifrån.
Ingen rusning vid akutmottagningen i Åbo.

När klockan slår 2 har läkare Maria Alanne vid ÅUCS akutmottagning varit på jobb fyra timmar. På väg till jobbet har hon sin vana trogen tagit en sväng genom centrum. Hon säger att hon brukar göra så för att se åt vilket håll det barkar.

I dag är hon beredd på mycket jobb. Men nej.

– Det är ovanligt lugnt. När sommarlovet inleds brukar det gå vilt till men just nu är det lugnt. Förmodligen blir det livligare på morgonsidan av natten, säger Alanne.

Monica Forssell
En läkare utanför ett sjukhus.
Skolavslutningsnätter kan vara hektiska, vet läkare läkare Maria Alanne vid ÅUCS akutmottagning.

Köerna till de populäraste krogarna i centrum är långa, studentmössorna sitter ännu fint och lockarna är styva av lack.

Tessa Turunen har besökt en bekants studentfest i Kakskerta och är på väg till restaurangbåten Donna. Stämningen är fin, tycker hon. Det är mycket folk i rörelse.

– Folk vill ut och festa. Två år av corona har nog gjort sitt men jag har inte en känsla av att det här kommer att gå över styr, säger Turunen.

Monica Forssell
En man och en kvinna på festhumör.
Jesse Vainio och Tessa Turunen njöt av stämningen.

Kasimir Nuutinen kör cykelriksha i Åbonatten och berömmer också han stämningen. Framhjulet på hans ”taxi” har gått sönder och han är på väg till verkstaden för att få det reparerat innan festfolket vill hem. Natten har bjudit på mycket jobb.

– Ibland vill de från en bar till en annan, till någon grill eller hem. Och ibland vill de bara se på Åbo.

Monica Forssell
En man med en cykelriksha.
Kasimir Nuutinen hade mycket jobb.

En polisbil har parkerat nedan om Samppalinna paviljongen vars färggranna ljus blinkar. Tre glada killar går förbi och hälsar glatt på konstaplarna i bilen.

Vid Åbopolisen är kommissarie och nattens allmänna ledare Joni Saarimäki förvånad över den ovanligt lugna kvällen.

– Kanske vår närvaro har effekt eller så är de här ungdomarna helt enkelt bara lite smartare än tidigare årskullar?

Polisen har förberett sig på både stora och små slagsmål, men vid 3-snåret är det främst måsarna som bråkar om vem som ska få vad vid grillen i Kaskisbacken.

Monica Forssell
En gata med människor och måsar.
Grillmaten gick åt, inte bara bland festande unga utan också bland måsarna.

Ronja Liukas och Pessi Pihlajamaa är på väg hem. De är två av vårens nybakade studenter med varsin lång och minnesvärd dag bakom sig.

– Det är härligt att få festa ihop med klasskompisarna, säger Pihlajamaa. För efter det här skingras vi. En del flyttar bort för att studera eller jobba och en del inleder sin militärtjänstgöring på annan ort.

Pandemin har sett till att Liukas och Pihlajamaa mest har suttit hemma under de senaste två åren.

– Äntligen får man njuta av att restriktionerna är slopade. Det är roligt, säger Liukas.

Monica Forssell
Två studenter.
Firade tills solen gick upp. Pessi Pihlajamaa och Ronja Liukas, båda färska studenter från Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio, njöt av att få festa ihop med alla klasskompisarna. Under de senaste två åren har det varit tunnsått med fester.

Solen går upp över Åbo, himlen färgas rosa och vid ÅUCS akutmottagning piper monitorerna. Ett sista samtal till läkare Maria Alanne. Klockan närmar sig 6 och Alanne låter glad på rösten. Under de senaste två åren har läkare och vårdare på mottagningen jobbat under konstant högtryck och farhågorna inför den här natten var många.

Men farhågorna besannades inte och det blev en ovanligt lugn skolavslutningsnatt.

Arkiv/Monica Forssell
En gata med ett träd.

Polisen: Läget som före pandemin"

Polisens utryckningar till privata hem ökade helt klart under pandemiåren och nu då restriktionerna hävts och samhället har återgått till det normala syns också det i hur polislarmen fördelas.

– Sedan början av året har hemlarmen minskat, säger överkonstapel Vesa Hanski. Istället har misshandelsfallen i centrum av Åbo igen ökat. Det ser ut ungefär som före pandemin.

Hur ser ni på polisen på sommaren – hur oroliga är ni?

– Jag är nog inte så orolig, svarar Hanski. Det är inte negativt att det igen ordnas festivaler och att unga vill festa loss. De är bara unga en gång. En del har sparat på sina Ruisrockbiljetter i två år. Det är helt klart att de vill ha superroligt nu.

Monica Forssell
En man i polisuniform.
Det är inte meningen att unga ska sitta inne, säger överkonstapel Vesa Hanski som inte är orolig inför sommaren.
Webbchef, reporter
Publicerad: