Bland lastbilar och familj – Korpoföretag firar 30 år på vägarna

tre män iklädda arbetskläder står framför en lastbil
Micke, Benkko och Marcus Andersson. Foto: Gregg Saldutti
Publicerad:

En paketbil och två lastbilar står på gården när Bengt "Benkko" Andersson anländer med en tredje. Han lastar av godset från bilen och går in i butikskaféet där hans bror och brorson, Michael "Micke" och Marcus Andersson, väntar.

Benkko, Micke och Marcus Andersson är lastbilschaufförer. Bakom disken säljer Mickes fru och dotter allt från bullar till leksaker.

Tillsammans driver familjen Andersson Korpoföretaget BMA Miljö, som i år fyllde trettio.

– Det där med att ensam är stark stämmer inte, säger Benkko Andersson. Utan de andra skulle det nog inte vara samma sak.

Benkkos lastbil väcker ofta uppmärksamhet hos nyfikna barn på färjan. Foto: Gregg Saldutti

Allt började med en lastbil

Benkko Andersson har alltid älskat lastbilar och hade tidigare kört i Helsingfors och Kimitoön innan han bestämde sig för att starta eget.

I september 1990 bildade han bolaget. Efter att ha ansökt om trafiktillstånd köpte han sedan sin första egna bil, extempore och utan finansiering, och i januari följande år invigdes enmannaföretaget med den första körningen.

Micke Andersson jobbade då som elmontör och hade inga planer på att bli lastbilschaufför. Men ändringar i arbetet det året ledde till att han blev tvungen att välja mellan att flytta till Pargas eller byta jobb.

Micke ville stanna kvar i Korpo, Benkko behövde en arbetspartner. Ett samarbete inleddes.

För Benkko Andersson är lastbilar mer än bara jobb. Foto: Gregg Saldutti

Spindeln i nätet

Trettio år senare har familjeföretaget etablerat sig som en slags mittpunkt i den åboländska skärgården. Bilarna sköter varutransport och avfallshantering mellan öarna och fastlandet. I butiken köper byggnadsfirmor deras styckegods och tar en kaffe.

Micke Andersson, som fortfarande är mindre lastbilsgalen och mer företagsintresserad än sin storebror, har både hand om butiken och kör en av företagets tre bilar.

– Jag skulle bara vara med i bolaget, inte vet jag hur det blev så här.

Micke Andersson (till höger) med sonen Marcus. Foto: Gregg Saldutti

Kaféet kom till ”i misstag” år 2005. Så småningom utvidgades konceptet med lunch, sedan kom varubutiken och handeln med eget byggnadsmaterial.

Väggarna där inne är klädda i företagets historia. Där hänger lastbilsteckningar som Benkko ritat, och foton på gamla lastbilar som inte är med mera.

Längs åren har BMA Miljö hunnit med en hel del. Vägunderhåll, skogstransport, grönsaksleverans, trädfällning och paketavlämning är bara några av företagets forna uppgifter. Under nittiotalets elektrifiering av skärgården var det BMA som körde runt med sin kran och installerade kablar.

Foto: Gregg Saldutti

Kunden först

Numera hör styckegodshandeln och avfallstransporten till de främsta uppgifterna.

Butiken säljer kläder, leksaker, prylar, allt folk behöver – bokstavligen, för butiken tar in varor enligt kundernas förslag.

Trettio år i transportbranschen och en livstid i skärgården har gett företagarna god lokal kännedom och ett brett kontaktnät.

– Man får leva med samhället, säger Benkko Andersson.