Ostronrelaterad matförgiftning utreds efter evenemang i Hangö
Ett ovanligt stort antal magsymptom har förekommit efter ett evenemang i Hangö den 18 februari där man hade ostron på menyn. Därför utreder Sydspetsens miljöhälsa en misstänkt matförgiftningsepidemi.
Tack vare samarbetet med arrangörerna har man kunnat skicka frågeformulär till deltagarna. Informationen kan användas i utredningen.
I Hangö ordnades åtminstone ett evenemang den 18 februari som på Facebook marknadsfördes med ostron och champagne.
Liknande fall i Helsingfors
Man kommer bland annat att utreda möjliga samband med ostronrelaterade sjukdomsfall nationellt eftersom flera personer har insjuknat i Helsingfors på sistone, efter att ha ätit just ostron.
Ostron äts råa och filtrerar vattnet de växer i, så riskerna förknippade med ostron är högre än med övriga livsmedel. Var och en behöver därför överväga innan man äter ostron.
Sydspetsens miljöhälsa kommer inte att informera ytterligare efter att samtliga berörda i ärendet har nåtts.