Väggarna kommer emot för Pasendo i Kimito – vill bygga nytt serviceboende
Ett nytt privat serviceboende för äldre kan bli verklighet inom de närmaste åren i Kimito. Patrik ”Patte” Sjöblom, grundaren och företagaren bakom serviceboendet Pasendo i Kimito, har nämligen länge drömt om att ytterligare utvidga företaget.
– Nu är det rätt tid, säger Sjöblom.
Jonna Moberg, ansvarig sjukskötare, säger att trycket och efterfrågan på Pasendos platser ökar hela tiden. Kö till de 20 platserna fanns redan hela fjolåret.
– Vi får förfrågningar från Bryssel, Helsingfors, Åland och Stockholm och av sådana som vill förbereda för framtiden i god tid, säger Moberg för att ge några exempel.
De som hör av sig har i de flesta fall någon anknytning till Kimitoön, kanske en sommarstuga eller släktingar.
Sjöblom och Moberg är övertygade om att det finns plats för en boendeenhet till, trots att ett seniorhusbygge i Dalsbruk är aktuellt för en stiftelse och ett nytt äldreboende i Kimito för Varhas behov diskuteras.
Vill helst inte bygga själv
Sjöblom poängterar att det än så länge är väldigt tidigt att prata om detaljer, eftersom planeringen är i inledningsskedet.
Tekniska nämnden i Kimitoön har behandlat en ändring av detaljplanen, eftersom den maximala tillåtna våningsytan har använts på tomten. På kommunal nivå är det preliminära målet att fullmäktige godkänner planen hösten 2023.
Så här långt är det ett nytt radhus för seniorer man siktar på. Det skulle byggas på tomtens sydöstra del, alltså på nuvarande gräsmatta nedanom Pasendo invid pilträden. Radhuset skulle vara format som ett L, vara 600 kvadratmeter stort och rymma 11 lägenheter.
– Men än är inte alla bitar på plats. Hur bygget förverkligas är öppet. Jag är egentligen inte så intresserad av att bygga i egen regi, det är ju vården som är vår grej, säger Sjöblom.
En modell där någon annan aktör bygger och äger på utarrenderad mark och hyr ut bostäder i egen regi är möjlig. Sjöblom har hört sig för och vet redan att ett visst intresse finns.
– Men nu ska vi få loven i skick. Sedan kan vi börja fundera, säger Sjöblom.
Principen för verksamheten skulle vara densamma som i Pasendo: de boende hyr sin lägenhet och köper den service de behöver. Främst är det tryggheten och närheten till service man vi erbjuda de äldre.
I Pasendo finns kök och lunchrestaurang där de boende kan äta, även tillsammans med sina gäster. Också mattransport fixar sig.
Bra team och god anda för företaget framåt
Trycket på fler platser vid Pasendo gäller både det mer vårdkrävande effektiverade serviceboendet (nu tolv platser) och det lätta serviceboendet (nu åtta platser).
Förutom den aktuella efterfrågan säger Sjöblom att han vågar tänka i banor av utvidgning eftersom man har lyckats samla ett så bra arbetsteam och andan är god – det för företaget framåt.
– Det är inte så många som kommer och går här, man stannar gärna kvar. Och så har vi Jonna som brinner för det här, säger Sjöblom.
Samarbetet med Kimitoöns kommun var tätt och fungerande och fortsätter i stort sett lika med Varha. Alla kunder med betalningsförbindelse eller servicesedel guidas via välfärdsområdet.
Har mer personal än lagen kräver
På Pasendo består personalen av 25 personer plus inhoppare, vilket är mer än lagen kräver. Två av dem är sjukskötare, två är vårdassistenter och resten är närvårdare.
Sjöblom hör själv inte till vårdpersonalen, utan fungerar som allt i allo samt lagar mat. Moberg ansvarar för vård, ekonomi och administration.
– Det har inte varit problem att få personal, men sjukskötare som vill ta det ansvar som krävs är svårt. Ofta vill de i stället bli anställda som närvårdare, säger Moberg.
Fler enheter
Pasendo öppnade år 2017, men Sjöholm driver sedan år 2008 också serviceenheter i Vreta och i Västanfjärd. Det totala antalet platser är 30.
Företaget erbjuder också hemservice och har en sjukskötarmottagning i Kimito.