Nordkalks gruva i Lojo testas som champagnekällare

GRUVA. Champagnedeponeringen framkallade ett litet Nordkalks gruva i Lojo. Foto: Jenni Westerlund
Publicerad:

Fem år. Så länge ska champagnen vila i Pargasföretaget Nordkalks gruva i Tytyri i Lojo.

Årgångschampagner vinner på lagring, vissa mer än andra – och om allt går väl åldras drycken i gruvan på ett ypperligt sätt. Temperaturen i underjorden är 5–8 grader.

Det var en slump att världens mest kända champagnehus fick upp ögonen för Nordkalks gruva. Det hela började som en spontan idé, som Charles Heidsiecks källarmästare Cyril Brun sedan nappade på.

Det första testpartiet består av trettio flaskor Brut Réserve-champagne. Nästa år kommer lika många flaskor, så också de därpå följande åren. På så vis kan man se hur tiden påverkar hur drycken åldras.

Flaskorna lagras på 175 meters djup, men förhållanden påminner i övrigt om hur det är i Charles Heidsiecks egna kalkkällare i Reims i Frankrike.

Fakta: Charles Heidsieck

  • Champagnebolaget  grundades 1851.
  • Bolaget, som finns i Reims, ägs av familjen Decours.
  • I Reims finns flera kilometer långa kalkkällare för lagring av champagne.
Publicerad: